Русия има намерение да създаде база за ядрени подводници на

...
Русия има намерение да създаде база за ядрени подводници на
Коментари Харесай

Русия въоръжава Камчатка с ядрени подводници и суперторпеда

Русия има желание да сътвори база за нуклеарни подводници на тихоокеанското крайбрежие до началото на идната година. За проектите оповестява тази нощ държавната осведомителна организация ТАСС, като се базира на осведомен източник от Министерство на защитата, без да има публично удостоверение на информацията, написа.

Базата ще е ситуирана на югоизточния бряг на полуостров Камчатка в съветския Далечен изток.

Плановете са и там да бъдат ситуирани лодки, способни да придвижват подводни безпилотни летателни апарати, суперторпеда " Посейдон " с нуклеарни мотори.

През януари Русия към този момент разгласи, че ще създаде първите безпилотни летателни апарати " Посейдон ". Те ще бъдат прикрепени към подводниците " Белгород " и " Хабаровск ". Източникът на организацията означи, че образуваното ново поделение в състава на подводните сили на Тихоокеанския флот (ТФ) ще включва освен " Белгород " и " Хабаровск ", " само че и други подводници ". Според него новите подводници със особено предопределение " ще вземат участие в решаването на задачата за стратегическо въздържане ".

По-рано ТАСС заяви, че нуклеарната подводница " Белгород " ще продължи да служи в Северния флот. Подводницата от план 09852 без главното си оръжие е предадена на флота на 8 юли 2022 година и сега се намира на стадий пробна употреба в Северния флот. Подводницата " Хабаровск " от план 09851 сега се достроява в " Севмаш ".

Съобщението на държавната организация идва на фона на оповестеното единствено преди дни желание на Кремъл да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус и настрана на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай в зоната на Тихия океан, освен поради алената точка Тайван, само че и във връзка със подписания сред Съединени американски щати, Англия и Австралия пакт AUKUS.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР