Русия и Турция подкрепят мирния процес в Либия, увери министерството

...
Русия и Турция подкрепят мирния процес в Либия, увери министерството
Коментари Харесай

Русия: Ние и Турция подкрепяме мирния процес в Либия

Русия и Турция поддържат мирния развой в Либия, увери министерството на външните работи в Москва, представено от Ройтерс.

Бойните дейности в богатата на нефт северноафриканска страна, обхваната от безпорядък след свалянето на дългогодишния деспот Муамар Кадафи през 2011 година, обаче не стопират.

Изявлението бе оповестено след телефонен диалог сред съветския външен министър Сергей Лавров и турския му сътрудник Мевлют Чавушоглу. Двамата са се съгласили, че е належащо страните им да си сътрудничат за основаване на условия за кротичък развой в Либия.

Лавров и Чавушоглу са се оповестили за бързо назначение на нов специфичен делегат на Организация на обединените нации за северноафриканската страна.

Русия и Турция поддържат враждуващи лагери в либийския спор. Москва е измежду главните поддръжници на основаната в източната част на страната така наречен Либийска национална войска (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар, а Анкара изигра основна роля за отблъскването на нейната атака за завладяване на столицата Триполи, която е следена от Правителството на националното единодушие (ПНС).

По-рано съветското министерство на външните работи изрази поддръжка за самодейността на Египет, различен главен съдружник на ЛНА, за започване на договаряния сред двата враждуващи лагера.

Египет разположи танкове по границата си с Либия

Също в телефонен диалог през днешния ден, немският канцлер Ангела Меркел разиска обстановката в Либия с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, заяви още Ройтерс, като се базира на официално съобщение на нейното държавно управление.

Меркел споделила на ас Сиси, че започването на подкрепяни от Организация на обединените нации договаряния би трябвало да остане основна цел на мирния развой в северноафриканската страна. Силите на ПНС обаче продължиха през днешния ден своето нахлуване, насърчени след триумфите си на бойното поле напоследък.

Египетската самодейност предвиждаше през вчерашния ден в Либия да влезе в действие преустановяване на огъня. Тя бе призната от ЛНА, само че милициите на ПНС я отхвърлиха и не престават да настъпват към крайбрежния град Сирт, на изток от Триполи, който бе високомерен от силите на Хафтар през януари.

Кметът на Сирт прикани през днешния ден за успокоение, откакто седем индивида, всички те от едно семейство, бяха убити при обстрел в покрайнините на града нощес. Кметът Мухтар ал Маадани изрази страдание, че Сирт се е трансформирал в сцена на сражения сред двата лагера, които прикани да пощадят града.

Либийското държавно управление се зарече да си върне стратегическия град Сирт
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР