Русия и Сирия се сблъскаха със САЩ и техните западни

...
Русия и Сирия се сблъскаха със САЩ и техните западни
Коментари Харесай

Русия и Сирия в остър сблъсък със САЩ в Съвета за сигурност

Русия и Сирия се сблъскаха със Съединени американски щати и техните западни съдружници по отношение на отговорността за неуспеха на удържането на примирието в Сирия, откакто Организация на обединените нации съобщи, че филантропичните конвои са в подготвеност да се насочат към 10 места, в това число обсадената Източна Гута, което се намира край столицата Дамаск, оповестява " Асошиейтед прес ".

Свадливото съвещание на Съвета за сигурност, което се организира четири дни откакто членовете одобриха резолюция, настояваща за прекъсване на огъня " без отсрочване " в продължение на минимум 30 дни на цялата територия на Сирия, с цел да бъде обезпечена филантропична помощ и да бъдат евакуирани сериозно болните и ранените, отразява разочарованието и гнева и на двете страни при продължаващите боеве и бомбардировки.

Директорът на отдела на Организация на обединените нации за филантропичната помощ Марк Лоукок попита членовете на Съвета за сигурност: " Кога ще бъде изпълнена резолюцията ви? " Заместник генералният секретар на Организация на обединените нации по политическите въпроси Джефри Фелтман прикани всичките 193 страни членки на Организация на обединените нации " да употребяват въздействието си над страните, с цел да подсигуряват реализирането на прекратяването на военните дейности ".

По думите на Лоукок, филантропичните конвои са подготвени да отидат в 10 обсадени и труднодостъпни места, в това число 45 камиона с филантропична помощ за 90 хиляди души в Дума в Източна Гута. Той уточни, че от 18 февруари насам над 580 души са починали и над 1000 са били ранени във въздушни и наземни удари в Източна Гута, където живеят към 400 хиляди души.

Лоукок също по този начин предизвести, че доставката на филантропична помощ по конфликтните линии за милиони хора в обсадените и труднодостъпни региони на цялата територия на Сирия " изцяло се провали ".

" Ако това не се промени, скоро ще станем очевидци на повече починали хора от апетит и заболявания в сравнение с от бомбардировките и обстрела ", акцентира той.

Руският президент Владимир Птин разпореди 5-часова ежедневна филантропична пауза, започваща във вторник, с цел да може цивилните да изоставен Източна Гута. Ала нито един граждански не е напуснал и никаква филантропична помощ не е стигнала до анклава.

Русия изиска членовете на Съвета за сигурност да поддържат решението на Путин, в което се всички страни се приканват да подсигуряват, че въоръжените групировки поддържат съветските филантропични коридори.

Съединени американски щати, подкрепяни от други западни страни, възразиха, тъй като решението на Путин не отразява настояванията на резолюцията, са изтъкнали дипломати, които са поискали да останат анонимни, тъй като консултациите са били частни.

Лоукок е повторил оценката на Международния комитет на Червения кръст, че е невероятно да бъде обезпечена филантропична помощ в границите на пет часа, отбелязвайки, че постоянно лишава най-малко един ден на конвоите с всички нужни разрешителни, с цел да преминат през контролно-пропускателните пунктове.

Кели Кюри, американският дипломат в Организация на обединените нации по икономическите и обществените въпроси, назова 5-часовата пауза " цинична, коравосърдечна и в крещящо неуважение на настояванията " за преустановяване на военните дейности " в продължение на минимум 30 дни - всеки ден, през целия ден ".

" Русия не може едностранно да пренапише изискванията на резолюцията, която договориха и за която гласоподаваха ", посочи Кели Кюри.

" Русия, Иран и режимът на АСАД даже не се пробват да скрият желанията си ", разяснява още Кюри пред Съвета за сигурност, като добави: " Те молят цивилните да изоставен Източна Гута върху лъжливата причина, че те могат по-късно да атакуват всеки, останал в региона, колкото си желаят. "

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя напомни на Съвета за сигурност, че резолюцията, призната в събота, също упорства всички страни " неотложно да се ангажират да подсигуряват цялостно и изцяло осъществяване " на прекратяването на огъня - и " акцентира нуждата страните да се спогодят за филантропични паузи... и примирия ".

Той подчертал, че " всяка продължителна пауза би трябвало да бъде предшествана от съглашение на всички страни за деескалация ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР