Русия и Беларус няма да помогнат на Украйна с доставките

...
Русия и Беларус няма да помогнат на Украйна с доставките
Коментари Харесай

Идва тежка зима за Украйна, Русия и Беларус я оставят без ток

Русия и Беларус няма да оказват помощ на Украйна с доставките на въглища и електрическа енергия, до момента в който Киев не промени политиката си по сериозни въпроси или до момента в който не смени властта в страната, написа съветското издание " Взгляд ", като се базира на изявления в украинските медии.

Изданието " Страна " написа, че Русия, заради влошените връзки сред страните, няма да помогне на украинските управляващи да решат енергийните проблеми нито посредством доставка на въглища, нито посредством доставка на електрическа енергия. Поне до момента в който Киев не поправя политиката си по най-важните въпроси или до момента в който не се смени държавното управление в Киев.

Според информацията на медията, обстановката на енергийния пазар няма да бъде сериозна през ноември. Но всичко ще се промени фрапантно, когато в действителност стане по-студено. " През декември-януари, изключително в случай че има мощни студове, ще зародят проблеми. Ще би трябвало да ограничим потреблението на електрическа енергия – или да преговаряме с предприятията за спиранията на тока зад кулисите, или да използван непрекъснати спирания на тока ", разясняват източници от Министерството на енергетиката на Украйна.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Още първия ден на 2020 година дава обещание конфликт на газовия фронт м...

Председателят на Съюза на потребителите на комунални услуги на Украйна Олег Попенко показва, че през ноември страната може да не прибягва до импорт. Тъй като даже при дефицит на въглища управляващите могат централно да заделят избрани ресурси от газ за Топлоелектрическа централа и да го изгарят, прибавя Попенко.

" Но какво ще се случи през януари-февруари, когато може да свършат освен въглищата, само че и газа (не е задоволително даже за отопление, да не приказваме за потребностите на ТЕЦ) е отворен въпрос ", акцентира той.

Истинските проблеми могат да стартират още през декември. " Отначало, с цел да не плашат обществото с непрекъснати спирания, те ще договарят зад кулисите с предприятията да понижат потреблението, т.е. да се затворят. Ако това не помогне, ще има планувани спирания, най-вече на бизнеса ", изяснява източникът.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Растат страховете от вероятно прекъсване на съветските газови доставки през Украйна. Новият спор сред М...

Възможно е популацията на Украйна също да пострада: както от обстоятелството, че ще бъде включено в графиците на плануваните спирания, по този начин и поради честите повреди, които са неизбежни, в случай че енергийната система работи на лимита си.

Освен това има и друга опасност за бизнеса – покачването на цените. Предприятията към този момент купуват електрическа енергия на два пъти по-висока цена от преди година. Според източника, в случай че казусът с доставките на въглища за Топлоелектрическа централа не бъде позволен в близко бъдеще или не бъдат реализирани съглашения за импорт на електрическа енергия от Русия и Беларус, украинският енергиен бранш ще се изправи пред доста тежка зима, а украинските консуматори ще бъдат изправени пред опасността от огромни спирания на тока.

По-рано икономистът Игор Юшков разяснява пред " Взгляд ", че този път Русия може да помогне на Украйна да премине през отоплителния сезон, само че политическото напрежение сред двете страни пораства. Украйна ескалира спора в Донбас.

В петък ръководителят на комисията на Върховната Рада по енергетика и жилищно-битови услуги Андрей Герус съобщи, че от 1 ноември " Русия стопира доставките на енергийни въглища ". " Такива въглища внасят ДТЕК (Луганская Топлоелектрическа централа, Криворожская ТЕЦ), Донбасенерго (Славянская ТЕЦ) и Технова (Дарницкая, Сумская и Черниговская ТЕЦ) ", добави той, отбелязвайки, че това " наподобява на енергийна война ".

На собствен ред Москва изяснява прекъсването на доставките с " възходящите потребности в страната ". " През ноември Русия ще доставя на Украйна други типове въглища, ще стане експортьор на повече от половината от доставките на всички въглища, закупени от Киев ", дадоха обещание от Министерството на икономическото развиване на Русия.

От началото на годината в Украйна се следи недостиг на въглища. Поради това рекорден брой блокове на Топлоелектрическа централа работят с непълен потенциал. В същото време топлоелектрическите централи създават повече от 35% от електрическата енергия в страната. По-рано Украйна се споразумя за доставка на американски въглища.

Изнасянето на нефт, въглища и петролни артикули от Русия в Украйна е допустимо единствено със особено позволение на държавното управление. Още през април 2019 година министър председателят Дмитрий Медведев вкара съответните наказания. Премиерът съобщи, че въвеждането на възбраната е отговор на неприятелските дейности на Киев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР