Русия е в непосредствена опасност да изпадне в в дефолт.

...
Русия е в непосредствена опасност да изпадне в в дефолт.
Коментари Харесай

Тласкат ли САЩ Русия към ръба на дефолта?

Русия е в непосредствена заплаха да изпадне в в дефолт. Това се случва, откакто Съединените щати прекъснаха способността на страната да изплаща дълга си, употребявайки замразени долари, стоящи в американски банки, оповестяват финансови специалисти, представени от CNN Business.

Западните страни към този момент глобиха към половината от задграничните запаси на Русия - това са почти $315 милиарда, поради нейното навлизане в Украйна.

И макар че Министерството на финансите на Съединени американски щати позволяваше на Русия да употребява част от своите замразени активи, с цел да заплаща на избрани вложители в щатски долари, администрацията на Джо Байдън тази седмица блокира достъпа на страната до запасите си.
 Топката е ръцете на Съединени американски щати: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската гражданска война насам
Топката е ръцете на Съединени американски щати: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската гражданска война насам

Москва би трябвало да заплати 117 милиона $ рента по държавните облигации до 15 април

Това може да принуди Русия да предложи да заплати задълженията си в рубли, или да не заплаща въобще.

" Всяко едно деяние ще съставлява несъблюдение ", подчертаха от Fitch Ratings още предишния месец.

" Значителни количества от нашите запаси са блокирани в непознати страни, тъй че в случай че това блокиране продължи и тези преводи бъдат блокирани от, тогава те ще бъдат обслужвани в рубли ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков на конференция в сряда.

Песков твърди, че неизпълнението би било " изкуствено ", тъй като долари за заплащане има, просто няма достъп до тях.

" Няма учредения за същински банкрут ", съобщи Песков и добави, че той " даже не е близо ".

Съединени американски щати се пробват да засилят натиска върху Русия след фотосите, показващи военни закононарушения, осъществени в украинския град Буча. москва отхвърля да е взела участие по какъвто и да е метод в убийства на цивилни.

В допълнение към решението на американското Министерството на финансите да прекъсне достъпа на Русия до щатски долари, администрацията на Джо Байдън тази седмица разгласи нови наказания против съветски финансови институции и физически лица. Те включват двете дъщери на съветския президент Владимир Путин и брачната половинка и дъщерята на външния министър на съветския президент - Сергей Лавров.

Отрязване на Русия от доларите

Министерството на финансите на Съединени американски щати позволяваше на Русия да употребява част от задграничните си запаси, с цел да сведе до най-малко ударите, нанесени на кредиторите в страната. JPMorgan пресмята, че Руската федерация е имала към $40 милиарда дълг в задгранична валута още в края на предходната година, като към половината от тях е държана от задгранични вложители.

Но изображенията на цивилни, починали на улицата в Буча, накараха западните страни да наложат нови наказания и да затегнат още повече " примката " към Москва.

" Това в допълнение ще изчерпи ресурсите, които Путин употребява, с цел да продължи войната си против Украйна и ще провокира повече неустановеност и провокации за финансовата им система ", съобщи представител на Министерството на финансите на Съединени американски щати пред CNN.

Русия съумя да поддържа изкуствено висока стойност на рублата посредством повишение на лихвените проценти, принуждавайки експортьорите да разменят задгранична валута за съветски пари и като изисква от вносителите на сила да заплащат в рубли, наред с други дейности. Това ненапълно изолира съветската стопанска система от западните наказания.

Но отрязването на Русия от доларите съвсем несъмнено ще я принуди да изпадне в неплатежоспособност. Това може да принуди Москва да заплати по-високи лихви по дълга си, в случай че въобще реши да заплати, разясняват финансови анализатори оттатък океана.

За последно Русия не извърши заплащания по вътрешния си дълг, когато страната беше потопена във финансова рецесия след срив на цените на суровините през 1998 година.
 В заплаха ли е щатският $?
В заплаха ли е щатският $?

Смятана за " икономическо оръжие за всеобщо заличаване ", американската валута към момента няма алтернатива
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР