Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.

...
Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.
Коментари Харесай

Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г. до над 100 млрд. долара

Русия е удвоила разноските си за защита за 2023 година до над 100 милиарда $, което е една трета от всички обществени разноски. Нуждата от пари за нападателната война на диктатора Владимир Путин в Украйна се усилва и слага под все по-голямо напрежение финансите на Москва.

Това заяви " Ройтерс ", като цитира съветски държавен документ. Данните хвърлят светлина върху средствата на Москва за войната в миг, когато към този момент не се разгласяват данни за бюджетните разноски по браншове.

Те също по този начин демонстрират, че единствено през първата половина на 2023 година Русия е похарчила 12% - или 600 милиарда рубли - повече за защита от в началото заложените за годината 4,98 трилиона рубли (54 милиарда долара).

1/3 от харчовете на Русия отиват за войната

Разходите за защита през първите шест месеца на 2023 година възлизат на 5,59 трилиона рубли, което съставлява 37,3% от общо 14,97 трилиона рубли, изразходвани като цяло от Москва през този интервал, се показва в документа. Бюджетният проект на Русия планува 17,1% от общите средства да се изразходват за " Национална защита ". Правителството и Министерството на финансите на Русия не са дали отговор на молбата за коментар по отношение на цифрите. Нарастващите военни разноски подкрепят скромното икономическо възобновяване на Русия през тази година с по-високо промишлено произвеждане, само че към този момент доведоха до недостиг в бюджетните финанси от към 28 милиарда

долара - стойност, която се утежнява от намаляващите доходи от експорт.

По-високите разноски за защита - т.е. за война в Украйна, могат да усилят в допълнение недостига, а увеличението на производството може да докара до понижаване на разноските в други браншове и да изтласка частните вложения. Изчисленията на " Ройтерс " въз основа на документа демонстрират, че през първите шест месеца Русия е похарчила 19,2% за защита от всички в началото планувани бюджетни разноски за 2023 година като цяло.

Последните обществено налични данни демонстрират, че през януари и февруари Москва е похарчила 2 трилиона рубли за военни цели. През първата половина на тази година бюджетните разноски са били с 2,44 трилиона рубли повече от същия интервал на 2022 година

Документът дава нова оценка за годишните разноски за защита в размер на 9,7 трилиона рубли, една трета от общата цел за разноските от 29,05 трилиона рубли, което ще бъде най-високият дял най-малко през последното десетилетие.

Русия към този момент е похарчила 57,4% от новия си годишен бюджет за защита, демонстрира документът.

Кои браншове страдат?

Финансирането за учебни заведения, лечебни заведения и пътища към този момент беше свито тази година в интерес на защитата и сигурността, само че с повишаването на каузи на разноските за защита и други области могат да бъдат подложени на съкращения. Икономистът Евгений Суворов декларира, че военната промишленост работи с цялостен потенциал. " Не знаем какъв е капацитетът за по-нататъшно увеличение на производството на танкове и ракети ", споделя той в канала си в " Телеграм ". " Но знаем, че по-нататъшното увеличение на тази продукция е допустимо единствено за сметка на лишаване на още личен състав от други браншове на стопанската система ".

Русия, която е чист експортьор, нормално регистрира бюджетни остатъци, само че за втора поредна година ще означи недостиг, като цената на износа на енергийни артикули е спаднала с 47% на годишна база през първото полугодие.

По-високите бюджетни разноски усилват инфлационните опасности. Централната банка увеличи лихвените проценти до 8,5% през юли и анализаторите чакат цената на заемите да продължи да нараства.

Банката на Русия предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,5-2,5 % през тази година, което подхожда на прогнозите на анализатори, интервюирани от " Ройтерс " предходната седмица. През април Международният валутен фонд предвижда 0,7% растеж през тази година, само че при световна изолираност, която ще отслаби вероятностите на Русия за години напред. " Изобилните фискални " стероиди " оказват помощ сносно за момента, само че надали усъвършенстват средносрочната или дълготрайната позиция на стопанската система ", споделя различен специалист. " Веднага щом фискалната консолидация стане неизбежна, ще настъпи бързо икономическо закъснение ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР