Русия е можела да стана асоцииран член на НАТО пред

...
Русия е можела да стана асоцииран член на НАТО пред
Коментари Харесай

Лондон предлагал Русия да стане асоцииран член на НАТО през 1995-а

Русия е можела да стана асоцииран член на НАТО пред 25 години, в случай че съответното предложение на английското министерство на защитата бе получило поддръжка. Това разкриват конфиденциални данни на „ Даунинг стрийт “ 10, написа The Guardian.
Предложението, ориентирано към смяна на дългогодишния конфронтация сред Изтока и Запада, се съдържа в документи, оповестени през днешния ден от Националния списък.
Планът на тогавашния боен министър Малкълм Рифкинд имал за цел да разсее съмненията на Кремъл по отношение на разширението на НАТО на изток.
През 1995 година президент на Русия бе Борис Елцин, Студената война бе завършила и Москва се опита да се нагоди към новите условия.
Според Рифкинд новата категория асоцииран член е била положително решение, защото с нея се заобикаля член 5 от контракта за НАТО, съгласно който офанзива против една страна е офанзива против всички страни членки.
Но тогавашния английски финансов министър Кен Кларк е отхвърлил концепцията като „ фарс “ и предлагането не е получило поддръжка.
Запитан за самодейността си тази седмица, Рифкинд съобщи: „ Това бе преди Путин. Имахме Горбачов и Елцин, които бяха по-склонни към съдействие и в действителност желаеха доближаване със Запада. Русия поддържа дейностите против Саддам Хюсеин през първата война във Залива (1990-1991) “.
„ Опитвах се да намеря метод да кажа, че можем да подкрепим по-тясно съдействие с Русия и по този начин ми пристигна концепцията за асоциирано участие. Въпреки че не се реализира, тя докара до Съвета НАТО-Русия, в който Москва участваше в някои срещи на НАТО. За страдание, когато Путин анексира Крим, това завърши “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР