Русия е домакин на талибаните за разговори относно регионалните заплахи и казва, че ще продължи да финансира Афганистан

...
Представителите на талибаните в Афганистан са в руския град Казан
Коментари Харесай

Представителите на талибаните в Афганистан са в руския град Казан за разговори относно регионалните заплахи, докато Русия се опитва да запази влиянието си в Централна Азия

От Associated Press 29 септември 2023 г., 9:11 ч. Представители на талибаните за разговори относно регионалните заплахи.

Преговорите в руския град Казан дойдоха, когато Москва се опитва да запази влиянието си в Централна Азия, въпреки че води война срещу Украйна. Дискусиите бяха съсредоточени върху регионалните заплахи и създаването на приобщаващо правителство, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Специалният представител на президента Владимир Путин за Афганистан Замир Кабулов присъства на срещата и каза, че Русия е склонна да продължи да помага на Афганистан независимо и чрез Световната продоволствена програма.

На разговорите беше прочетено писмо от руския външен министър Сергей Лавров, който обвинява западните страни в „пълен провал“ в Афганистан, като казва, че те трябва да „поемат основната тежест за възстановяването на страната.”

Талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август 2021 г., докато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици от изтеглянето си от страната след 20 години война.

След превземането си талибаните постепенно наложиха сурови укази, както направиха по време на предишното си управление на Афганистан от 1996 до 2001 г., въз основа на тяхното тълкуване на ислямския закон, или шериата. Те забраниха на момичетата да посещават училище след шести клас и на жените от почти всички работни места и обществени места.

Нито една страна не е признала официално талибаните за законни владетели на Афганистан. Организацията на обединените нации казва, че признаването е „почти невъзможно“, докато са в сила строгите талибански ограничения за жени и момичета.

От 2017 г. Москва е домакин на преговори с талибаните и други представители от други афганистански фракции, Китай, Пакистан, Иран, Индия и бившите съветски нации в Централна Азия. Представители на талибаните не присъстваха на последната среща през ноември. Никакви други афганистански фракции не присъстваха на разговорите в петък.

Кабулов, пратеникът на Кремъл, каза по-рано, че международното признаване на талибаните ще зависи от приобщаването на тяхното правителство и техните правата на човека.

Русия години наред е работила за установяване на контакти с талибаните, въпреки че през 2003 г. определи групата като терористична организация и никога не я е премахвала от списък. Всеки контакт с такива групи е наказуем според руското законодателство, но външното министерство отговори на въпросите за очевидното противоречие, като каза, че обменът му с талибаните е от съществено значение за подпомагане на стабилизирането на Афганистан.

Съветският съюз води 10-годишна война в Афганистан, която завърши с изтеглянето на войските му през 1989 г.

Назначеният от талибаните външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки каза в петък, че другите страни трябва да спрат да им казват какво да правят.

„Афганистан не предписва форми на управление на другите, така че очакваме страните от региона да се ангажират с Ислямското емирство, вместо да дават предписания за формирането на правителство в Афганистан“, каза той в Казан. Талибаните наричат ​​своята администрация Ислямското емирство на Афганистан.

Той покани хората да дойдат и да видят Афганистан сами и заяви, че „туристи, дипломати, хуманитарни работници, журналисти и изследователи” пътуват в страната с увереност и се скитат свободно.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР