Русия е агресивна, експанзионистка и шовинистична държава. Русия не е

...
Русия е агресивна, експанзионистка и шовинистична държава. Русия не е
Коментари Харесай

Михайло Подоляк: Русия се намира в болницата от Полет над кукувиче гнездо


Русия е нападателна, експанзионистка и шовинистична страна. Русия не е Европа, споделя пред Дъждовни води Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.

Дъждовни води: Измина пети месец от началото на огромната инвазия на Русия в Украйна. Усещате ли отмалялост от войната - вие самият, в обществото, измежду военните?

Михайло Подоляк: Не е напълно правилно да се употребява думата отмалялост.. Това е война с справедливи аргументи. Русия непрекъснато приказва за своите цели, които в действителност са единствено две. Основната цел е да се унищожи украинската държавност. Може да я има като географска територия, само че би трябвало да се управлява от марионетно държавно управление. Тази световна цел се провали. Затова те имат друга цел - да завземат допустимо най-голяма част от територията на Украйна и да я унищожат.
Редакцията предлага
Следователно не може да има отмалялост, до момента в който има война. Що се отнася до общественото безсилие в нашето или в други общества, считам, че то не съществува, тъй като всички прелестно схващат какво се случва. Това за изтощението е по-скоро медийна заблуда. Тоест, публицистите приказват доста за това: дали сътрудниците ще откажат да оказват помощ, дали хората ще спрат да се ангажират като доброволци и така нататък Нашето общество несъмнено ще работи до дъно, тъй като схваща последствията от загубата. Европейските общества несъмнено ще оказват помощ до последно, тъй като от ден на ден схващат рисковете от съществуването на Русия в настоящия ѝ тип -

Дъждовни води: Как коментирате обстоятелството, че европейските общества се опасяват от мразовита зима, в случай че доставките на газ от Русия бъдат прекъснати?

Михайло Подоляк: Европейското общество ясно осъзнава всички опасности, които носи войната. Но те към този момент са поели по явен път - всеки ден се отхвърлят от енергийния монопол на Русия. За тях е ясно, че Русия не може да бъде сътрудник. За да се отърват от енергийната си взаимозависимост, те би трябвало да преминат през избрани компликации и са подготвени да го създадат. В същото време не трябва да се не помни, че в европейското медийно пространство я има и Русия, която харчи доста пари за агитация.

Тази война продължава, тъй като Русия не беше осъдена през 2008 година, когато навлезе в суверенна Грузия и завзе част от нейната територия. Русия не беше осъдена и когато анексира Крим през 2014 година и завладя елементи от Донецка и Луганска област. Тогава Европа взе неверно решение, като обърна тил на казуса. Тогава трябваше да бъдат по-принципни и да се откажат от концепцията, че Русия е част от Европа. Русия не е Европа. Днес светът го схваща с помощта на Украйна, която заплаща висока цена за това.

Дъждовни води: Нека поговорим за едно от най-значимите събития в Украйна в последно време - като началник на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Защо се случи в този момент?

Михайло Подоляк: А по кое време би трябвало да се случи? Не виждам никакъв проблем в това, тъй като оптимизацията на ръководството зависи не от това по кое време, а от това какъв брой дейно работи тази или онази отвесна конструкция на властта. За нас прокуратурата през днешния ден е значима, тъй като документира всички закононарушения, които Русия прави в Украйна. Това е доста сериозна задача, която би трябвало да се извърши допустимо най-ефективно, а не " най-ефектно ". Тя би трябвало да докара до интернационалните правосъдни процеси.

Дъждовни води: Значи не сте видели резултати от работата на основната прокуратура по тези въпроси?

Михайло Подоляк: Не бих го анализирал, тъй като това е работа на Народното събрание, в случай че госпожа Венедиктова направи някакво обществено изказване. Разбирам логиката на президента - става въпрос за ръководство, което би трябвало да бъде дейно, непрекъснато модерирано и обновено.

Ирина Венедиктова беше освободена на 19 юли по предложение на Зеленски.

Войната се проточва, тъй че може да има известно безсилие. Нуждаем се от резултати, оптимизация, в това число на личен състав. Следва да се посочи, че в някои области успеваемостта по тази вертикала е ниска. Става дума за Службата за сигурност на Украйна. След промяната на ръководителя започнаха промени в районните дирекции, защото е належащо да се работи по-агресивно в работата на специфичните служби. С други думи, това е превантивна мярка против сепаратизма. Бихме желали СБУ да работи по-ефективно. В едно цивилизовано общество промяната на този или оня водач не е доктрина на конспирацията. Това е просто опит да се откри по-ефективен управител.

Дъждовни води: Преди няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски разгласи. Какви са основанията да се надявате на триумф?

Михайло Подоляк: Единствено Генералният щаб и Върховният главнокомандващ могат да дадат съответна информация по тази тематика. Не съм подготвен да разясня по кое време и по какъв начин ще има нахлуване или контранастъпление. Със сигурност ще има такова, в последна сметка не може да оставим нашите територии на Русия. В противоположен случай това ще се трансформира в една продължителна война, която ще докара до окупация и заличаване на Украйна. Определено не можем да позволим това.

Дъждовни води: Ако салдото на силите се е трансформирал, виждате ли учредения да се възобновят договарянията с Русия?

Михайло Подоляк: Не, няма никаква причина. Русия е страната, която Кен Киси слага в болничното заведение от романа " Над кукувиче гнездо ". Там няма действителност. Те живеят в различен свят. Това е измамлив свят на велика страна. А в реалност Русия не е велика, тя е дребна, незначителна страна с ниско интелектуално равнище. Тя разполага единствено с нуклеарни оръжия, доста стандартни оръжия и енергоносители. Те могат да приказват единствено на езика на ултиматумите. И като цяло те не водят договаряния по метода на дипломацията. Господин Лавров излиза и декларира, че задачите на по този начин наречената " специфична интервенция " са се трансформирали. Твърди се, че те към този момент претендират освен за по този начин наречените " републики ", само че и за някои други географски територии на Украйна.

Русия към този момент не претендира единствено за самообявилите се национални републики, споделя Подоляк.

Дъждовни води: Защо мислите, че беше направено това изказване?

Михайло Подоляк: Те желаят да реализират две неща - обръщение към самите руснаци, че въпреки всичко са мощни, водят война с мощност и диктуват ултиматуми на Украйна. Изглежда доста необичайно: те се борят от толкоз доста дни, а към момента са там, където си бяха. Освен това към този момент нямат и известност - в този момент са изгнаници по целия свят. От друга страна, по този метод те желаят да кажат на Европа и на нас: " Седнете на масата за договаряния в този момент ". Защо желаят договаряния? Първо, те желаят да задържат статуквото, тъй като в този момент са в пика на опциите си.

Ако не съумеят да ни съберат на масата за договаряния, те желаят да бъдем в продължителна война с ресурсите на Русия. Колкото по-дълго, толкоз по-добре за тях. Те чакат, че ще могат да продължат да изпращат тук несъмнено количество " пушечно месо ", както и че деморализацията на обществото в Украйна ще се усили. В края на краищата, колкото по-дълга е войната, толкоз повече са проблемите: стопански, обществени... И хората ще оказват напън върху държавното управление, в това имат вяра те.

Дъждовни води: При какви условия тогава са вероятни договаряния?

Михайло Подоляк: Само при тактически победи за украинската войска на южния и източния фронт. Това са Херсон, Бердянск, достъп до Азовско море, връщането на Мариупол. Не е задачата да бъде реализирано просто тактическо евакуиране на съветската войска, а заличаване на допустимо най-вече жива мощ и съоръжение. За да може обществото в Русия да стартира да се пита: " За какво хората заплащат такава цена? ". Затова е належащо да нанесем военно проваляне на Русия. Чак тогава ще седнем на масата за договаряния.

Украйна би трябвало да си върне окупирания и опустошен Мариупол, споделя съветникът на Зеленски.

Дъждовни води: Какъв ще бъде статутът на Крим и Донбас в тези договаряния?

Михайло Подоляк: Президентът Зеленски неведнъж е заявявал, че въз основа на мащабите на тази война, броя на жертвите, в това число измежду цивилното население, въз основа на разрушенията, загубите за стопанската система, войната би трябвало да завърши с. Вече е ясно, че в случай че даже парченце украинска земя остане в Русия, това ще бъде непрекъснат мотив за провокиране на война. Русия ще се опита да си отмъсти.

Дъждовни води: Президентът Зеленски съобщи, че когато се възстановят границите от 24 февруари, Украйна ще си върне Крим и Донбас по дипломатически път.

Михайло Подоляк: Това беше първоначално и в средата на тази война... Психологическите условията на обществото към този момент са разнообразни. Украйна несъмнено няма да се бие до последния украинец. Русия ще бъде тази, която ще се бори до последния руснак. Но не и в Украйна. Мисля, че тя ще има други врагове, които ще унищожат тази страна. Украйна ще завоюва войната. След това държавността на Украйна ще стане толкоз субективна в исторически смисъл, че всички други разтърсвания към този момент няма да имат значение.

Михайло Подоляк е консултант на украинския президент Володомир Зеленски.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР