Русия бързо губи влияние в Закавказието. Това може да се

...
Русия бързо губи влияние в Закавказието. Това може да се
Коментари Харесай

Армения отива към НАТО. На помощ ще изпратят ген. Суровикин

Русия бързо губи въздействие в Закавказието. Това може да се види в повишаването на русофобските настроения в страните от района и идването на власт на неутрални или прозападни сили. Политиците, насочени към Русия, си отиват, а новите сили са маргинални. Всъщност Русия има действително наличие единствено в Абхазия и Южна Осетия. Ние сме заобиколени от НАТО. Нагло и изменнически.

За да се разбере въздействието на Русия в страните от Оперативно-наблюдателно дело, е належащо да се знае повече за самото съветско наличие в тези райони. Бившите републики на Съюз на съветските социалистически републики са обект на особено внимание на нашите въоръжени сили. Винаги е било по този начин. Освен това в доста от тях съветски военни уреди са били ситуирани като мироопазващи контингенти в интервала на междуетнически спорове.

Беларус: " Кинжали " и ЧВК

Тук всичко е ясно. Ние сме най-хубави другари. Какво ли нямаме там: средства за връзка, противовъздушна защита. Създадена е обща формация войски, съветският контингент се прави оценка на 9 хиляди души. Разгърнати са съветски бойни самолети: МиГ-31, който може да носи хиперзвукови ракети " Кинжал ". Е, целият свят знае за ЧВК “Вагнер ” Въпреки че това е нередовна войска, там са много бойни съветски офицери и бойци.

Нашите военни контингенти, в това число изпълняващи мироопазваща задача, са ситуирани в Приднестровската молдовска република, Абхазия и Южна Осетия. Всяка от тези бази има население от повече от четири хиляди души.

Следват страните, в които в последно време са проведени дейни провокации против руснаците: както против цивилни, по този начин и против военни.

Казахстан: мощна противовъздушна защита

Тук има уреди, които са свързани с обезпечаването на противоракетната защита и редица уреди, директно свързани с активността на космодрума “Байконур ” и ракетно-космическата промишленост. Те включват тестови площадки и радиотехнически единици. В град Костанай е дислоциран транспортен авиационен полк с нужната въоръжена отбрана.

Армения: С-300 под носа на НАТО

Тук се намира пълностоен боен обект - 102-ра база в Гюмри. Отговорностите на съветските военни включват и мироопазваща задача за попречване на арменско-азербайджанския спор. На нея служат към пет хиляди наши военнослужещи и са ситуирани зенитно-ракетни системи С-300. Като се има поради, че страната е на път да се причисли към НАТО, С-300 въобще не е непотребна тук.

Киргизстан: тествания на торпеда

Тук има взаимна военна база. Включва авиобаза в Кант, както и база за тествания на противоподводни оръжия в Каракол. На полигона се изпитват торпеда с електрически задвижващи системи, без бойни глави и гориво. Има информационен център " Марево ".

Таджикистан: нови БПЛА

Една от най-големите съветски военни бази в чужбина е 201-ва. Там са най-новите безпилотни авиационни системи, системи за радиоелектронна битка против дронове и комплекс С-300. Общият контингент е над седем хиляди души. Основната функционалност е мироопазване и отбрана на границата с Афганистан.

Трябва да засилим наличието си “

Разговаряме с политолога Юрий Якор, политолога, публицист Антон Бредихин и военния специалист, анализатор Сергей Простаков за комплицираната обстановка с Армения и положението на нещата със загубата на нашето въздействие в страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Колко още ни би трябвало, с цел да изпратим нашите бойци в страните от Оперативно-наблюдателно дело? Имаме ли въобще свободни сили?

Юрий Якор: Трябва да вкараме своите миротворци тъкмо в размерите, посочени в интернационалните съглашения. Нито един боец повече. Нашата задача там не е да направляваме локалния политически режим, а да подсигуряваме мира.

Антон Бредихин: Разбира се, Русия би трябвало да ускори военното си наличие в страните от Оперативно-наблюдателно дело. Преди всичко в страните от ОДКБ. Изтеглянето на нашите войски от Казахстан предходната година към момента ми беше извънредно неясно. Напротив, би трябвало да засилим наличието си. Киргизстан и Таджикистан имат съветски бази, само че взаимоотношението би трябвало да се разшири.

Суровикин и бизнес: кой печели?

Сергей Суровикин явно е бил заменен на служба, обвързвана с Оперативно-наблюдателно дело. Може би тъй като би трябвало да се засилим там?

Сергей Простаков: Трудно е да се каже дали Суровикин ще успее да промени нещо в връзките с Оперативно-наблюдателно дело. Има сирийски опит в интернационалните връзки в доста сложни условия. Но в връзките с Оперативно-наблюдателно дело всеки наш представител ще бъде стеснен в дейностите си от ползите на бизнес групите, които, почтено казано, не постоянно съответстват с националните. И преди всичко е належащо да се промени основата на връзките, стопанската система, а по-късно и политическите връзки, преминавайки от персонални връзки към фундаментални институционални връзки.

Казахстан в НАТО е по-зле от Армения

Армения влиза ли в НАТО? А какво да кажем за самите арменци? Наистина ли ще разрешат страната им да бъде „ продадена ” на американците?

Антон Бредихин: Ние в Армения никога не би трябвало да се поддаваме на провокациите на Никол Пашинян. Той оказва напън върху локалното население, оказва напън върху блогъри, публицисти и деятели, които поддържат Русия. Той се готви да води политически формат, сходен на Зеленски. Пашинян разчиства почвата за последователно нахлуване на американци в Армения. Идването на власт на Пашинян е съдбовна неточност на арменците.

Юрий Якор : Ако Армения желае да влезе в НАТО, това несъмнено не е тематика за диалог сред Москва и Ереван. Просто би трябвало да желаяме цялата сила да се заплаща на интернационалните цени и да поставите въпроса за въвеждане на визи. Режимът на Пашинян живее стопански за сметка на Русия и по тази причина не би трябвало да има право на независима външна политика.

Колко ще се опасяваме от Армения и други евентуални дезертьори в НАТО, когато те се слеят с Алианса?

Юрий Якор: Ние няма да се опасяваме от Армения в НАТО, както в този момент не се опасяваме от Румъния в НАТО. Няма общи граници. Единствената страна, чието влизане в НАТО би било злополука за Русия, е Казахстан. Той е на практика стопански самостоятелен от Русия, само че има стандарт на живот, съпоставим с съветския, и бързо възходящо население. А самият „ съветски въпрос “ в района на процедура е решен. В резултат на това имаме съвсем монолитна страна с по-висок стандарт на живот, в сравнение с в прилежащите райони на Русия. Ако те изберат антируска ориентировка, спорът ще бъде извънредно противен за нас.

Антон Бредихин: Не страхът ни движи. Ако Армения се причисли към НАТО, е належащо да ускори военната си формация в Северен Кавказ, както и в Абхазия и Южна Осетия. Нека се подготвят. С влизането си в НАТО Армения се обрича на статут на зложелател на Русия.

Сергей Простаков: Появата на НАТО в тази страна ще докара до усилване на натиска върху Иран и други страни от Близкия изток и най-опасното предпочитание за разширение за сметка на Азербайджан. А НАТО на брега на Каспийско море към този момент ще бъде смъртна опасност за логистичния кулоар Север-Юг и извънредно рискова военна опасност за Русия. На фона на сходни провокации даже окончателното прекосяване на Грузия в зоната на въздействие на НАТО, което става съвсем неизбежно след заминаването на Армения на Запад, няма да наподобява толкоз рисково.

Иран ще ни помогне

Коментирайте мнението: " Русия не би трябвало да демонстрира приемливост, пробвайки се да взема решение проблемите извънредно посредством мека мощ. Необходимо е да се работи умерено твърдо, без боязън да нарани гордостта на " самостоятелните " страни. Взаимодействие с Иран, който има свои ползи в Закавказието, може да се трансформира в ефикасен инструмент за противопоставяне на повишаването на западното и турското въздействие “.

Юрий Якор: Русия не дължи нищо на никоя друга страна, даже на Иран и Китай, които ни помогнаха в даден миг. Имахме обща история в границите на Съюз на съветските социалистически републики, само че в този момент тя не е нищо повече от история. Самите някогашни руски републики би трябвало да стигнат до такава степен, че никой с изключение на Русия да не се нуждае от тях. В Грузия след доста години на ограничавания започнаха да се сещат за това. В Молдова изборите би трябвало да бъдат на процедура фалшифицирани, с цел да може режимът на Санду да остане на власт. Нека това се окаже урок за опозиционните придвижвания, които водят до игнориране на препоръките на Москва. Въпреки че в действителност се надявам Приднестровието да оцелее.

Антон Бредихин: Трябва да се ограничите освен до Иран. С Турция по същия метод е належащо да се построи система на паритетни връзки в Южен Кавказ. Залагайки единствено на един от районните водачи, ние губим обстановката. Тук Русия би трябвало да бъде оптимално дейна, да пази своите ползи. В мек или корав формат, само че да се стреми да задържи Южен Кавказ в орбитата на своето геополитическо въздействие.

Заключение

Днес доста политолози настояват, че отдръпването на Русия от Закавказието ще нанесе забележителен удар върху репутацията на страната ни. И сходна стъпка ще се преглежда като уязвимост на Русия и некадърност на страната ни да се опълчи на Запада и да отбрани своите ползи.

Според Юрий Якор Русия на никое място не си потегля и не може да си тръгне: “Интересите на Русия от трите закавказки страни не се вземат поради единствено от управляващите на Армения. Много по-малко другарските Тбилиси и Баку се пробват да не скапват връзките с Русия. Именно тъй като Русия сякаш се изтегли оттова, а в действителност просто прекъсна порочния кръг на „ фамилните връзки “.

И нашите комплекси С-300, основани в Гюмри, са по-добри от всевъзможни разногласия по време на срещите на политиците на срещите на високо ниво. „ Отбранителният “ блок на НАТО от дълго време се пробва да се промъкне и да откри личен протекторат в Кавказ. И в този момент Москва би трябвало да работи премислено, само че бързо, с цел да не се стигне до нова спецоперация, само че към този момент на територията на Кавказ. И с общите старания на всички заинтригувани страни (а това са Русия, Иран и даже Китай) към момента е допустимо да се предотврати прекосяването на цялото Закавказие под контрола на НАТО.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР