Русе ще отбележи 130 години от създаването на българския всеучилищен

...
Русе ще отбележи 130 години от създаването на българския всеучилищен
Коментари Харесай

Русе ще почете Стоян Михайловски с паметен знак и миниплощад

Русе ще означи 130 години от основаването на българския всеучилищен химн „ Върви, народе възродени “ с слагането на 4-метров незабравим знак против библиотеката.

Текстът е написан на 15 април 1892 година от Стоян Михайловски, до момента в който е бил преподавател по френски в Мъжката гимназия в Русе. Предложението ще бъде гледано на идната сесия на Общинския съвет, а концепцията е на предприемчив комитет, осведоми.

До момента в Русе имаше единствено паметна мраморна плоча на ул. “Константин Димчев “ 6, където Стоян Михайловски е живял в миналото със брачната половинка си.

Бъдещият незабравим знак ще бъде подложен паралелно на североизточната фасада на кооперацията, където ще се обособи малко площадно пространство от 16 кв. м. Настилката пред паметния знак ще бъде завършена от редуващите се гранитни плочи и тревни линии. Така основаното пространство ще е с задоволителна повърхност за полагане на венци при отбелязване на 24 май. Съществуващите три дървета ще се запазят, като е планувано и вид бариерно озеленяване с височина 2 м зад паметния знак за.

Самият знак ще съставлява хоризонтална стела с размери 4,10 х 1,80 м от забележим бетон. От лицевата му част ще бъде вградена хоризонтална плоча от черен гранит, с размери 3.90 х 0,95 х 0,02 м, обвързвана с квадратна плоча от сив гранит. Вдясно от сивия гранит върху черната плоча ще бъде инсталиран надпис с обемни букви „ Върви, народе възродени, към светла бъднина върви “. Вляво, също върху черната плоча, ще бъде вграден правоъгълен бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски. Ще бъде изписано „ На това място е била къщата, в която на 15 април 1892 година видният създател и държавник Стоян Михайловски основава текста на химн, отдаден на 24 май- Ден на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “. Под него с по-дребен шрифт ще се изпише „ По случай 130 година от основаването на Българския всеучилищен химн – 15 април 2022 година “

Проектът за паметния знак е дарен на Община Русе от арх. Венцислав Илиев. Средствата за построяването му ще се събират като дарения от жители, компании и институции.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР