Русе. Кметът на Русе Пенчо Милков свика спешна среща с

...
Русе. Кметът на Русе Пенчо Милков свика спешна среща с
Коментари Харесай

Кметът на Русе Пенчо Милков свика спешна среща заради повишената заболеваемост от COVID-19

Русе. Кметът на Русе Пенчо Милков свика незабавна среща с представители на лечебните заведения и институции поради трайната наклонност за повишение броя диагностицирани с коронавирусна зараза, оповестиха от пресцентъра на Община Русе . По данни на РЗИ-Русе на база 14-дневна заболеваемост от COVID-19 те са малко над 750 на 100 000 души.

„ Целта на срещата е да бъде изработен разбор на актуалната обстановка и да предприемем нужните ограничения за преодоляването й “, съобщи кметът на Община Русе.

На срещата в постройката на Общината участваха още заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Канев “ инж. Иван Иванов, административният шеф на лечебни заведения „ Медика “ Светла Илиева, шефът на Тубдиспансера доктор Светослав Дачев, шефът на РУО-Русе Росица Георгиева, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и чиновници на дирекции и отдели от Община Русе.

Директорът на РЗИ-Русе доктор Искра Генева даде настояща информация за броя болни, приети в болница и карантинирани, като изрази угриженост за смъртните случаи от Ковид-19, които към днешна дата са 1101 от началото на пандемията.

Д-р Генева осведоми присъстващите за извършени диалози с Министерството на здравеопазването за увеличение на потенциала на локалните болнични заведения поради обстоятелството, че община Русе е в тъмночервената зона по брой болни. Данните за миналата седмица сочат, че са били лекувани малко над 360 пациенти, като 97% от тях са били неимунизирани.

Директорът на РЗИ акцентира, че има доста покачване на искащите да се имунизират, като напомни, че имунизации се правят в УМБАЛ „ Медика Русе ” ООД, УМБАЛ „ Канев ” АД, СБАЛПФЗ „ Д-р Д. Граматиков – Русе ”, МЦ-1 Русе ЕООД, ДКЦ-2, МЦ „ Медик Консулт ” Русе, РЗИ-Русе, както и от персоналните лекари.

Министерствата на опазването на здравето и на образованието са се обединили към концепцията да бъде арестуван оптимално процесът на затваряне на образователни заведения, като концепцията е първият образователен период да приключи в присъствена форма, осведоми шефът на РУО Росица Георгиева. Поради тази причина на този стадий няма да се затварят учебни заведения, защото нормативната база разрешава наличие на учащи, в случай че те бъдат тествани, даже и при равнища на над 500 болни на 100 хиляди души. Детските градини и яслите също ще останат отворени.

На срещата стана ясно, че УМБАЛ „ Канев “ разполага със 187 коронавирус кревати, като все още са заети малко над 100 от тях. Инж. Иван Иванов съобщи, че болничното заведение е в подготвеност да усили легловата база във всеки един миг.

СБАЛПФЗ „ Д-р Д. Граматиков “ разполага с 45 кревати за пациенти с коронавирус, от които 32 са заети, разгласи шефът на Тубдиспансера доктор Светослав Дачев. Според него потенциалът на болничното заведение може да бъде повишен с още 5 кревати, като пределният най-много е 70. Той изрази терзанията си от обстоятелството, че доста от жителите на Русе си вършат антигенни проби в домашни условия, само че след това отхвърлят да създадат такива в профилираните лаборатории. По думите му евентуалният брой на заболелите е с към 20% над публично записаните.

В УМБАЛ „ Медика “ 77 от наличните 92 коронавирус кревати са заети, като към 30 спомагателни могат да бъдат добавени, сподели административния шеф на групата от лечебни заведения Светла Илиева. Тя регистрира и засиления интерес към имунизациите, като по думите й броят на ваксинираните в техните пунктове е скочил съвсем двойно през последните няколко седмици.

На срещата бяха коментирани и не изключително високите равнища на надзор по отношение на спазването на противоепидемичните ограничения в комерсиалните обекти. Кметът Пенчо Милков съобщи, че ще постави старания локалната администрация, РЗИ-Русе и ОД на Министерство на вътрешните работи да си сътрудничат по-добре за превъзмогване на следващата коронавирус вълна. Присъстващите се сплотиха и към концепцията, че е нужно всеобщите публични прояви да бъдат редуцирани за избран интервал от време.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР