Русе. Инж. Атанасов ще участва в общественото обсъждане на доклада

...
Русе. Инж. Атанасов ще участва в общественото обсъждане на доклада
Коментари Харесай

Инж. Дончо Атанасов ще участва в общественото обсъждане на доклада за ОВОС за трасето на автомагистрала „Русе - Велико Търново“

Русе. Инж. Атанасов ще взе участие в публичното разискване на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда за трасето на Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ на 1 декември от 9.30 часа в постройката на Общинска администрация – Русе. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура " . Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ е с приблизителна дължина 133 км. Началото на плана е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при гр. Русе, а краят е след гр. Дебелец, по посока на път II-55. В създадените разновидности на трасе са проучени вероятните механически решения за създаване на автомагистралата по нов терен отвън съществуващия път I-5. Проектът е разграничен на три сектора: Русе – Бяла (от 0+400 до км 40+357), обход на гр. Бяла (от км 40+357 до км 76+000) и Бяла – Велико Търново (от км 76+000 до км 133+240_.
Вариантите на трасе, които са създадени са следните:

- Комбиниран - Трасето пресича път II-21 Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад, като минава югоизточно в непосредствена непосредственост до интермодалния железопътен терминал. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича първо път II-23 Русе - Червена вода, а по-късно и път I-2 Русе - Варна. Развитието на трасето следва в посока юг-югозапад, като минава над река Русенски Лом с огромно мостово оборудване сред селата Басарбово и Иваново. След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе - Бяла. Магистралата продължава в югозападна посока и минава сред селата Екзарх Йосиф и Обретеник. Трасето пресича р. Янтра с огромно мостово оборудване югоизточно от с. Белцов. След това се минава сред с. Ценово и с. Пиперково и следва секване с път II-54 Свищов - Бяла. Предвиден е западен обход на с. Ценово, а по-късно трасето се развива в южна посока и следва секване с път I-3 Плевен – Бяла. Магистралата минава южно от с. Пейчиново, а по-късно се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица - Царевец, а по-късно и път III-502 Полски Тръмбеш - Горна Липница и път III-504 Самоводене - Алексово. Пътят продължава в южна посока. Предвидено е секване на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ с плановото трасе на Автомагистрала „ Хемус “ при км 102+779.91 - наоколо до с. Паскалевец, с. Стефан Стамболово, с. Никюп и с. Водолей. След това автомагистралата продължава право на юг и минава сред с. Ресен и Водолей. Предвидено е секване на път III-3031 Павликени - Самоводене, като трасето минава западно от с. Хотница. Следва секване на път I-4 Коритна - Велико Търново, а по-късно и на река Янтра, като се минава сред селата Момин общ брой и Леденик.
Релефът на терена след река Янтра до края на автомагистралата при път I-5 Русе - Маказа е планински с дълбоки дерета и високи върхове. Това постанова построяването на огромни оборудване - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще бъде обезпечен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.
Проектирани са 8 площадки за временен отдих. Те са наоколо до с. Басарбово, с. Красен, с. Тръстеник, гр. Бяла, с. Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, до промишлената зона на гр. Русе, преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей.
Най-целесъобразен от екологична, техническа и икономическа позиция, съгласно специалистите, е комбинираният вид на трасе. Той обобщава останалите разновидности и в избрани сектори е усъвършенствана геометрията на пътя.

- Червен вид - Трасето обхожда гр. Русе югоизточно и развивайки се паралелно на р. Дунав, пресича път I-2 Русе – Варна малко след разклона с път II-23 Русе - Червена вода. След това минава западно на селата Красен, Божичен и Иваново до секване с път I-5 Русе - Бяла, което е след разклона с общинския път за с. Иваново. След това трасето се насочва северозападно на селата Тръстеник и Екзарх Йосиф, като продължава сред селата Белцов и Ценово, след което се насочва на югоизток и минава в непосредствена непосредственост западно на кв. „ Гара Бяла “ и пресича път I-3 Гара Бяла – Плевен на към 2 км от кръстовището с път I-5. След гр. Бяла, трасето продължава своето развиване югозападно от с. Пейчиново, след което се насочва в южна посока. Преминава в непосредствена непосредственост западно на с. Иванча и с. Стефан Стамболово, източно на с. Водолей, западно на с. Хотница до пресичането с път I-4 Коритна – Велико Търново и източно на с. Момин общ брой. След това трасето се насочва в югоизточна посока, като минава под с. Леденик и гр. Велико Търново до включването в съществуващото трасе на път I-5, южно от гр. Дебелец.

- Син вариант- Този вид на трасе следва развиването на аления до пресичането с общински път за с. Иваново западно от селото, след което се развива в южна посока. С това направление минава в непосредствена непосредственост западно на гр. Две могили и с. Батишница, източно на гр. Борово, западно на с. Пет кладенци и обхожда източно гр. Бяла. След това продължава още веднъж в южна посока, като минава източно на селата Каранци, Раданово, Сашево, Куцина, западно на селата Крушето и Янтра, сред градовете Поликраище и Първомайци, западно на с. Самоводене и се насочва към път I-4, който се пресича западно от с. Леденик. На към 5 км след пресичането с път I-4 се влива в аления вид. При този вид, южно от гр. Бяла е проектирана връзка с дължина близо 8 км, която да обезпечи опция за връзка сред синия вид в сектора сред градовете Русе и Бяла и аления и зеления разновидности в сектора сред градовете Бяла и Велико Търново.
Изграждането на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “ е измежду предпочитаните обекти, защото направлението обезпечава директния трафик по кулоар №IX и интернационален път Е-85. С построяването й ще се усъвършенства транспортното обслужване на интернационалния и вътрешен трафик, ще се увеличи сигурността на придвижването и директният трафик ще бъде изведен отвън обитаемоте места. Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ ще бъде съществена връзка, свързваща втория мост над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 София - Велико Търново - Варна, път I-3 София - Плевен - Русе и бъдещия сектор от Автомагистрала „ Хемус “.
Докладът за Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение, дружно с всички негови приложения, а също и Докладът за оценка на степента на влияние, са оповестени на интернет страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура ” тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР