Русе. Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавия пеликан

...
Русе. Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавия пеликан
Коментари Харесай

Русе: Диви животни са обезпокоили къдроглавите пеликани в резервата Сребърна

Русе. Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавия пеликан в поддържан резерват „ Сребърна “ при започване на седмицата. Това оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе . В резултат на това гнездящите на земята птици са се подплашили и са се преместили в източна посока в остарялото гнездилище. Останалите птици с излюпените и поотраснали пеликанчета са на наколните платформи.
Навлизането на дивите животни е записано посредством системата за видеонаблюдение. Експертите са открили, че нашествениците са от типа енотовидно куче, което се среща в Северна България и Добруджа. Видът не е предпазен и съставлява ловджийски обект съгласно българското законодателство.
На този стадий не може да се направи оценка на вредите в колонията, защото не е желателно в допълнение обезпокояване на птиците. От записите не се виждат дребни птици в гнездата на тръстиковия остров, само че евентуално има вреди върху яйцата. В момента пеликаните, които са се преместили демонстрират интензивност и демонстрират всички признаци, присъщи за размножителен интервал. От няколко дни към колонията на къдроглавите са се включили и няколко розови пеликана. Не може да се твърди, че са загнездили към момента.
Навлизане на животни като диви прасета и дребни хищници е записано и в предходни години. По тази причина в резервата е инсталиран електропастир и са се организирали подборни отстрели на хищници. На този стадий колонията ще се следи с нараснало внимание и ще се подхващат спомагателни ограничения за запазване на предпазените птици от нападения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР