Русата кукла Барби, потънала в розови дрехи, е една от

...
Русата кукла Барби, потънала в розови дрехи, е една от
Коментари Харесай

Културното явление ``Барби: Играчката „отговорна“ за хранителните разстройства сред младите момичета

Р усата кукла Барби, потънала в розови облекла, е една от културните икони на 20-и век , а по всичко проличава – и на 21-ви. Подобно на други емблематични облици тя от дълго време се е откъснала от оригинала. Барби, битуваща в съзнанието на актуалния консуматор, няма доста общо с първообраза на създателката на играчката Рут Хендлър и компанията " Мател ".

Барби се ражда през далечната 1959 година. Но не е руса. Цветното кино става всеобщо едвам в средата на 50-те години. Някои режисьори - като Алфред Хичкок да вземем за пример – в действителност избират русокоски, само че светлият цвят на косата не носи преимущества на екрана. Рут Хендлър няма никакви аргументи да залага на жълтия цвят и по тази причина пуска на пазара две идентични кукли – русокоска и брюнетка, по бански на зеброви шарки. Косата на Барби съставлява къдрав кок. Това са ефектни, само че и съобразителни решения от позиция на разноските за материали. Парадоксално русата бухнала коса на Барби става извънредно известен вид на играчката, откакто Анди Уорхол рисува „ Портрет на Били Бой “ през 1986 година – картина, въодушевена от 23-годишния дизайнер на бижута Били Бой. Били колекционирал кукли Барби, по тази причина споделил на Уорхол, че в случай че толкоз желае да му нарисува портрет, да нарисува Барби. Образът, който обществото през днешния ден намира за прост и даже слабоумен, в действителност е основан от един от огромните художници на поп арт изкуството.

Here's how Ruth Handler came up with the multi-billion idea for
— ForbesLife (@ForbesLife)
Името на куклата е умалителна, гальовна форма на „ Барбара “. Така се споделя дъщерята на Рут Хендлър, която обичала да сменя облеклата на куклите си, вместо да ги храни и приспива. Барби е знак на момичето, което може да мечтае да бъде всичко по време, когато дамите нямат право на съвсем нищо , написа сп. „ Тайм “ през юни т.г. във връзка излизането на едноименния филм. Барби е жена, която сменя освен тоалетите, само че и обществените си функции – космонавт, хирург, пожарникар, фешън дизайнер. Днес феминизмът може би няма уязвимост към дългокраката кукла с женствена фигура, само че преди време творението на Хендлър е същински апотеоз на протеста против патриархалния модел.

Barbie doll was first introduced by Mattel today 1959 in NYC—price: three dollars:
— Michael Beschloss (@BeschlossDC)
Играчката става обект на рецензии съвсем незабавно след всеобщите продажби и нападателната телевизионна реклама. Причината е естетическият диктат, който постанова дизайнът на куклата. Това е нереалистично тяло и фактът, че „ Мател “ закръгля формата на Барби, не го прави по-реалистично, написа „ Хъфингтън поуст “ през 2016 година Една същинска жена не може да наподобява по този начин, краката й биха били прекомерно непропорционални на останалата част от тялото, разяснява и Би Би Си. През 2009 година английската медия разгласява фотография на Брижит Бардо – актрисата, доближаваща се най-вече до известния облик на куклата, с разбор, че даже младата Бардо не може да съперничи на издължения пластмасов контур.

Въпреки многото рецензии и недоволството на родители и психолози, държащи куклата „ виновна “ за питателните разстройства измежду младите девойки, играчката продължава да бъде известна. В началото на новия век производителите се пробват да разчупят модела, трансформирал куклата в събитие. На пазара последователно стартират да се оферират Барби в инвалидна количка, Барби със синдром на Даун, бременна Барби, малко по-пълна Барби.

Творението на Рут Хендлър е същински хамелеон и разбиването на клишетата за хубост в действителност му оказва помощ, вместо да му пречи. „ Има толкоз доста разнообразни тематики, които можете да засегнете поради Барби “, написа сп.„ Тайм ". „ От корпоративния маркетинг до обществото, мнението ни за пол, раса и форма на тялото. Има причина куклата да носи в себе си такава невероятна устойчивост ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР