Рупърт Мърдок се оттегля от поста ръководител на медийните империи

...
Рупърт Мърдок се оттегля от поста ръководител на медийните империи
Коментари Харесай

Наследник на империята: какво се знае за сина на Рупърт Мърдок?

Рупърт Мърдок се отдръпва от поста началник на медийните империи News Corp и 21st Century Fox. И синът му Лаклан ще заеме неговото място. Общо Мърдок има шест деца от три съпруги, само че виновната позиция отиде при наследника му, за който се счита, че ще продължи да ръководи фамилния бизнес. Легендарният медиен магнат управлява медийната си империя в продължение на 70 години.  

52-годишният Лаклан е роден в Уимбълдън, Лондон, само че е израснал в Ню Йорк. Той е наследник на Рупърт Мърдок и втората му брачна половинка, шотландската журналистка Анна Ман, която е работила за вестника в Сидни The Daily Telegraph. Има сестра Елизабет и брат Джеймс.

Рупърт и Анна се разведоха през 1999 година, като Анна получи 1,2 милиарда $ при раздялата им.

Лаклан, сходно на другите деца на медийния магнат, взе участие в фамилния бизнес от дребен, пише Daily Mail. Бившият редактор на Sunday Times Андрю Нийл, който в миналото е бил непосредствен с Мърдок, сподели в книгата си Пълно разобличаване, че нито Лаклан, нито брат му в миналото са се „ държали като капризни богати деца “ и „ постоянно е било занимателно да бъдат в близост “.

Лаклан е получил обучение в извънредното Aspen Country Day School в Аспен, Колорадо и Trinity School в Ню Йорк и е учил философия в Принстънския университет.

Говори се обаче, че постоянно се е чувствал като вкъщи си в Австралия, страната, в която татко му е роден и израснал.

Неговата полусестра Пруденс, най-голямото дете на Мърдок, един път назова Лаклан „ краля на Сидни “.

Мърдок с горделивост си спомня по какъв начин синът му е работил в печатница, когато е бил единствено на 13 години, и е почиствал печатарските преси от нечистотия.

Едва на 22-годишна възраст Лаклан става управител на Brisbane Courier-Mail, един от вестниците в конюшнята на Мърдок от австралийски издания.

Преди да навърши 25 години, той става издател на националното издание The Australian.

През 2000 година той се реалокира в Ню Йорк, с цел да стане заместител основен действен шеф на News Corp.

Говори се обаче, че е намерил сложен преходът от спокойния Сидни към суровата корпоративна политика на Ню Йорк.

Успехът му идва с възраждането на New York Post. През 2005 година обаче той смая татко си, като реши да напусне News Corp, до момента в който беше на трето място в компанията.

Дотогава по-голямата му сестра Елизабет напусна фамилния бизнес, с цел да сътвори продуцентска компания Shine TV, която стана сполучлива.

Имаше огромни промени и за Мърдок. Той се развежда с майката на Лаклан и се дами за третата си брачна половинка Уенди Денг, с която основава ново семейство.

Лаклан се дами за Сара О`Хара, някогашен модел на Wonderbra, през 1999 година, с която се среща, до момента в който работи в Сидни. Те прекараха триседмичния си меден месец в хималайското кралство Бутан и Карибите.

Лаклан и брачната половинка му имат три деца. Синовете Калан и Айдън са родени надлежно през 2004 и 2006 г. Дъщерята Аерин е родена през 2010 година

След като напусна News Corp, Лаклан основа частна капиталова компания Illyria в Австралия и разви свое лично медийно портфолио, в това число закупуването на част от телевизионния канал Network 10.

Но най-големият наследник на Мърдок се върна в бизнеса на татко си през 2014 година като съпредседател на News Corp и 21st Century Fox.

Брат му Джеймс беше в центъра на скандал за хакване на телефони, до момента в който оглавяваше News International (сега News UK), издател на към този момент несъществуващия News of the World. Той подаде оставка от борда на News Corp през 2020 година, базирайки се на „ различия “ по отношение на публицистичното наличие. До 2019 година той беше основен изпълнителен шеф на 21st Century Fox.

Лаклан стана изпълнителен ръководител на 21st Century Fox през 2015 година и беше назначен за ръководител и основен изпълнителен шеф на Fox Corporation през март 2019 година

Той беше инструмент за възхода на някогашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън и беше виновен, когато компанията за системи за гласоподаване Dominion съди компанията поради отразяването й на президентските избори през 2020 година

Фокс заплати 786 милиона $ обезщетение и сагата докара до напускането на Карлсън. Този епизод обаче очевидно не попречи на Мърдок да направи сина си собствен правоприемник.

Благодарейки на татко си след оповестяването на пенсионирането му, Лаклан сподели в изказване, оповестено през днешния ден: „ От името на бордовете на шефовете на FOX и News Corp, изпълнителните шефове и всички акционери, които се възползваха от неговата упорита работа, приветствам татко си за „ неговите забележителни 70. Благодарим му за неговата визия, новаторския му дух, непоколебимата му увереност и трайното завещание, което оставя на фирмите, които основа. "

„ Благодарни сме, че той ще служи като почетен ръководител и знаем, че ще продължи да дава скъпи препоръки и на двете компании “, заключи Лаклан.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР