Румен Радев: Триъгълните сделки за оръжие за Украйна са сливи

...
Румен Радев: Триъгълните сделки за оръжие за Украйна са сливи
Коментари Харесай

Радев: Недопустимо е част от партиите да гледат на армията не като гарант за сигурността, а като донор на Украйна

Румен Радев: Триъгълните покупко-продажби за оръжие за Украйна са " сливи за боклук "
Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската войска не като поръчител за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи президентът Румен Радев откакто се срещна с разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. 

" Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на остарялото съветско въоръжение ще се решат незабавно проблемите с модернизацията и остарялото съветско въоръжение е несъстоятелна. Прозорецът към този момент е затворен, само че вероятното количество, което щяхме да получим, е незначително на фона на цялата нужда от превъоръжаване на Българската войска. Някои страни от тези триъгълни покупко-продажби получиха 15 танка - какво са 15 танка на фона на потребностите от ново въоръжение. Второ - става въпрос за заместваме остаряла техника с остаряла техника от различен вид. Трето - където няма опция за подмяна, би трябвало да предоставим съществуващите все още платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно ", акцентира той.
Радев прикани политиците, които насочат рецензии, че България не се е възползвала от опцията да даде остарялото си въоръжение на Украйна в подмяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят съответно какво би означавала сходна договорка. 
" Всички, които упорстват, че с тази идея " сливи за боклук " ще се решат проблемите, да отговорят по кое време и какви комплекти бихме получили в подмяна, по какъв начин ще поддържаме персоналния състав и по кое време ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. Колко ще ни коства и имаме ли пари в този момент да го създадем. Затова е и моят конфликт с техните позиции, тъй като аз, като главнокомандващ, съм задължен да упорствам отбранителният капацитет не да отслабва, а да се съхранява и развива ", уточни Радев.

Анализът на въоръжението ни през 2022 още веднъж демонстрира дефицит на запаси, закъсняла рационализация, дефицит на хора и свръхнатоварен персонален състав, който с доста старания и безрезервност продължава да прави отговорностите си и да генерира потенциал. Според Радев неразбирането от страна на политическата класа на потребността за рационализация на въоръжените ни сили е главният проблем. Той даде образец с това, че 48-ото Народно събрание не е разгледало капиталовото предложение на Министерство на защитата за модернизацията на Българската войска.
" Истинската рационализация на Българската войска ще стартира едвам когато с това се заеме едно ново Народно заседание и постоянно държавно управление. Но това изисква доста старания и време, а ние към този момент закъсняхме ", сподели президентът. 
Министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява, че сме закъснели за вероятно подписване на по този начин наречените " триъгълни покупко-продажби " за даване на оръжия на Украйна, а това решение е трябвало да се вземе от постоянно държавно управление.
" При такива покупко-продажби няма действителна рационализация, а единствено съгласуемост. Даваме руско въоръжение и получаваме остаряло западно. Оттук и казуса с логистика и образование ", уточни Стоянов.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че българските жители би трябвало да се усещат предпазени. В началото на спора в Украйна са подхванати редица ограничения, като многонационалната бойна група на НАТО.
Според него ситуацията демонстрира че модернизацията на армията няма опция. Той моли към политическата класа идващият парламент незабавно да одобри капиталова стратегия, импортирана от МО. Евтимов уточни още, че проблемите с недокомплекта в армията не престават. Предприемат се ограничения за повишение на обществения пакет.
Министърът на защитата Димитър Стоянов съобщи, че позитивите са осъществяването на редица значими задачи, като многонационалната бойна група, редицата учения на армията. Акцентира и върху присъединяване на армията в подкрепяне на популацията при бедствия, пожари и защитата на границата.
Министърът регистрира и донорските интервенции и подпомагането след земетресението в Турция и Сирия. Според него се постанова преструктуриране на силите, а най-важният план е този за рационализация на сухопътните войски. 
Държавният глава беше посрещнат от почетния гвардейски часовой. 
По-късни през днешния ден президентът Румен Радев ще взе участие в срещата на страните от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Форматът за политически разговор сплотява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, оповестиха от прессекретариата на президента.
Президентът Румен Радев беше осведомен с разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година Анализът бе показан от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. Във форума взе участие и служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Държавният глава беше посрещнат от почетния гвардейски часовой.

По-късно днес президентът Румен Радев ще взе участие в срещата на страните от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Форматът за политически разговор сплотява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, оповестиха от прессекретариата на президента.

 
22 Фев 202368922 Фев 20232722 Фев 202368922 Фев 202358122 Фев 202365822 Фев 2023801КоментариЯсно е, че това не са български партии, а колониални сътрудници на влияние22 Фев 2023 11:16ч.
После се чудете за какво не вървим да ви гласуваме на изборните фарсове.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати принцът на Суидитска Арабия отхвърли диалози с бай Дън22 Фев 2023 11:18ч.
какво му пречи на нашия президент да закъснее и да се откаже от срещата във Варшава!? Форматът Б-(9)52 не е преференциален за България въобще. Този формат е инструмент за бомбардиране на националните суверенитети в Източна Европа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съвет22 Фев 2023 11:23ч.
Г-н Президент, дръжте се с народа си, а не с тези гадове от НАТО. Като виждам Европейски Съюз се върна 50 години обратно, а България - 100. На Русия не и пука. Инфлацията е както преди войната, цените същите, междинната заплата изпревари тази в България, евтини до безсрамие горива и газ и така нататък Путин ясно им сподели - Колкото повече оръжие давате на Украйна, толкоз повече ще местим границата на Запад, т.е. и към България. И това към този момент става, а НАТО лапа мухи, снима се с клоуна Зеленски, хилят се като варени яйца и се тупат по рамото. Те единствено това могат. От къде на къде ние ще плащаме войната на Украйна, ще даваме оръжия, а на следващия ден ще изискат и да изпратим войската си там. Да мрем поради тия клоуни и наркомани. Дръжте се за народа си ясно и изрично и той ще Ви поддържа. Не гледайте партиите, те са друго. Нито един член на ГЕРБ не поддържа безумията на НАТО и Украйна, само че Б.Б. им се кланя поради секирата Магнитски. Всички са зад Вас. Както и електората на много други партии. Особено в случай че защитавате ползите на народа и страната си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Допълнение22 Фев 2023 11:26ч.
Само в случай че защитавате Народа и Страната си!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231130607 Фев 2023152520 Фев 2023296118 Фев 2023982
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР