Румен и Елена Данаджиеви от Стамболийски са първите младоженци, които

...
Румен и Елена Данаджиеви от Стамболийски са първите младоженци, които
Коментари Харесай

Горчиво! 100-килограмова камбана възвести венчавката на Руме...

Румен и Елена Данаджиеви от Стамболийски са първите младоженци, които се венчаха в черква „ Св. Пр. Илия “ в пловдивското село Чурен преди няколко дни. Храмът бе възобновен по концепцията на предприемчив комитет на хора свързани със селото и с труда на доброволци и стотици донори от цялата страна. Ремонтът стартира на 09.05 2015 година  



„ Ние сме семейство от доста години, само че нямахме църковен брак. Когато нашият кум Ангел Стоянов, дружно със брачната половинка му Петя, ни предложиха да се венчаем в новата черква, се зарадвахме и незабавно прегърнахме концепцията. Сигурни сме, че духовното ни събиране тук ще ни донесе здраве и благополучие – на сина ни и на нас “, споделят Румен и Елена Данаджиеви. Двамата са били бракосъчетани от отец Симеон, духовник във възобновения храм.   

Кумът – Ангел Стоянов от Стамболийски е един от най-големите финансови донори на храма.

Църквата е приемала миряни до 70-те години на предишния век, а по-късно е била затворена и с времето запустяла. 



През годините на социализма истинска камбана е била свалена от храма и сложена на Паметника на трите потомство в гр. Перущица. При започването на ремонта Църковното настоятелство внася искане в Общинския съвет в града  за връщането й, което е признато и камбаната е върната. Времето обаче е оставило своя отпечатък върху нея и през днешния ден тя е спукана. Затова към този миг,  е сложена като свята светиня против входа  на храма.  Под купола на многовековната черква има нова 100 – килограмова  камбана, която  оглася със звъна си селото и планината всяка неделя. 

На 3 юли тази година, с дълга и извънредно тържествена литургия възобновеният храм „ Св. Пр. Илия “ бе осветлен от пловдивския митрополит Николай.   
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР