Традиционно и тази година в град Стамболийски и четирите населени

...
Традиционно и тази година в град Стамболийски и четирите населени
Коментари Харесай

Над 40 души скочиха за кръста в Стамболийски

Традиционно и тази година в град Стамболийски и четирите обитаеми места във връзка Йордановден, който е и един от най-големите християнски празници, още веднъж се съблюдава обичая и се организира богоявленския обред с хвърлянето на кръста.

В град Стамболийски шествието, което потегля от църквата „ Св. Троица “, водено от отец Стоян бе съпроводено и с музика. Преди да хвърли кръста отец Стоян отслужи Велик Богоявленски водосвет в наличието на кмета на Община Стамболийски Георги Мараджиев.                                                                                            

Не липсваха и смелчаци, които взеха решение да премерят сили в студените води за спасяването на Светия кръст. В Стамболийски тази година шансът бе за 23-годишният Васил Деанков. Той получи и премия, която му бе дадена персонално от кмета.

Още в 10 часа отец Никола, кметът на Куртово Конаре Иван Пиринов и ръководителят на Общинския Съвет в Община Стамболийски Стоян Богданов, поведоха богоявленското шествие от църквата „ Свети Атанасий “ към мястото при река Въча, където всяка година се хвърля кръста в това обитаемо място. В Куртово Конаре присъединяване в ритуала по хвърлянето на кръста е едно от най-многобройните, като тази година шансът бе на страната на Станимир Минчев.

Празникът Йордановден в Ново село стартира с Богоявленска литургия, която бе водена от отец Серафим, кметът Иван Стойчев, заместник-кметът на Стамболийски Теодора Денева и основният проектант Михаела Райчинова в храм „ Свети Георги “. След църковната работа с шествие хората, които участваха в ритуала, се насочиха към Стара река, където бе изпълнено и тайнството по хвърлянето на кръста във водата. По време на днешния обред в Ново село най-бърз се оказа Димитър Колев, който е възпитаник. След хващането на кръста участниците извиха хоро в реката.

В Йоаким Груево ритуалът се организира при река Въча, като представител от администрацията тук беше секретарят на Община Стамболийски доктор инж. Даниела Кръстева. Преди да бъде осъществено тайнството при реката, пътят от центъра на Йоаким Груево до Въча бе извървян с шествие. Късметлията, който тази година съумя да хване кръста е Иван Пачев.

Не липсваха и куражлии, които взеха решение да премерят сили в студените води за спасяването на Светия кръст и в село Триводици. Ритуалът стартира в 12.00 часа като тук основният финансист на Община Стамболийски Дани Бангова участва на службата в новата черква. В Триводици богоявленският обред се повтаря три пъти, като три пъти свещеникът хвърля разпятието във водата. Това е локална традиция. Тази година след първото мятане кръстът бе изваден от Ангел Нанкинов. Вторият от брат му Боян Нанкинов, а третият от Борислав Еленов.

Кметът на Община Стамболийски насочи привет към всички, които са взели присъединяване в ритуала и към съгражданите си: Да бъдат здрави, благословени и шансът постоянно да бъде с тях! 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР