Румънският вицепремиер и министър на транспорта Сорин Гриндяну съобщи тази

...
Румънският вицепремиер и министър на транспорта Сорин Гриндяну съобщи тази
Коментари Харесай

Румъния открива своя „Голдън гейт“ в края на юни

Румънският вицепремиер и министър на превоза Сорин Гриндяну заяви тази седмица, че в края на юни публично ще бъде открит висящият мост над река Дунав при град Браила – един от най-мащабните инфраструктурни планове в страната през последните три десетилетия.

Мостът би трябвало да свърже град Браила с намиращия се на отсрещния бряг град Мачин в окръг Тулча и по този метод да усъвършенства транспортната съгласуваност сред зоната на Галац-Браила и черноморските окръзи Тулча и Констанца. Местните медии дефинираха известието на министъра като „ дълго предстояща вест “.

Това ще бъде последният мост над река Дунав преди вливането ѝ в Черно море и четвъртият мост в румънския сектор на реката. Съоръжението ще бъде най-големият провесен мост в Румъния и третият по величина в Европа, отбелязва в. „ Евениментул зилей “. Изданието също по този начин дефинира висящия мост при Браила като „ най-високата структура в Румъния “ и „ най-скъпия инфраструктурен план, сбъднат през последните 30 години “.

Транспортният министър Сорин Гриндяну съобщи в петък, че мостът ще бъде отворен за придвижване, най-малко отчасти, на „ 27 юни, плюс-минус няколко дни “, откакто в началото плануваното му разкриване през 2022 година не се случи, написа уеб сайтът Хотнюз.

Гриндяну уточни, че неотдавна е имал диалог с италианския реализатор на плана – компанията УиБилд (бившата Асталди), която е поела корав ангажимент да открие моста за придвижване през това лято. А с цел да окаже спомагателен напън за съблюдаване на обещания период, румънският министър съобщи, че ще изпрати покана на италианския си сътрудник да участва на събитието.

Мостът е част от експресния път Бузъу-Браила-Тулча-Констанца, плануван да бъде построен в интервала 2020-2030 година и целящ да свърже северната част на региона Мунтения и южната част на региона Молдова със северната част на Добруджа, където се намира Делтата на Дунав.

Идеята за подобен мост се заражда още през 1980-те години, когато са оценени три вероятни локации, а през 1996 година е направено авансово изследване за изпълнимост въз основата на концепциите, показани едно десетилетие по-рано. През 2001-2003 година е осъществено изследване за изпълнимост на план за „ Строеж на провесен мост над Дунав в региона на Браила “, а в интервала 2015-2016 година изследването е обновено. През 2017 година е разгласен търг, за който са подадени две предложения.

„ Румънското знамение – мостът над Дунав при Браила, ще бъде открит през юни “, написа организация Медиафакс във връзка известието на Гриндяну. Същевременно министърът посочи, че свързващите пътища, които водят към моста, ще бъдат подготвени единствено „ отчасти “ до лятото.

За градежа са нужни към 81 000 километра стоманено въже, задоволителни да се обиколи два пъти Земята, прецизира Националната компания за администрация на пътната инфраструктура. Образуваните по този метод два съществени кабела ще имат общо тегло над 6700 тона.

Стойността на контракта е 2,375 милиарда леи (около 500 милиона евро) с Данък добавена стойност. За задачата са отпуснати безплатни средства на стойност към 363 милиона евро от Европейския фонд за районно развиване, които да бъдат употребявани както за градежа на моста, по този начин и и на 23-те километра свързващи пътища, показва Аджерпрес.

Дължината на висящия мост е над 1,974 километра, а височината на пилоните – близо 200 метра. Съоръжението, свързващо окръзите Браила и Тулча, ще има обща широчина от 31,70 метра, която ще включва четири ленти за придвижване на колите и две ленти за придвижване на пешеходци и велосипедисти от двете страни.

Търгът за построяването на моста беше извоюван през 2017 година от съдружничество сред италианската компания Асталди (Astaldi, купена по-късно от WeBuild) и японската Ай Ейч Ай Инфрастръкчър Системс (IHI Infrastructure Systems). Договорът беше подписан на 19 януари 2018 година, а строителните работи започнаха напролет на 2019 година Срокът за довеждане докрай на строителните действия според контракта трябваше да бъде до декември 2021 година, припомня Хотнюз.

Строежът на огромното оборудване обаче не вървеше безпрепятствено – след серия от разногласия и закъснения и след взаимни обвинявания в лекомисленост сред представители на страната и на фирмата-строител, се стигна и до няколко правосъдни каузи. Сайтът ОбсерваторНюз оповестява, че през октомври 2020 година са били в ход общо 12 правосъдни каузи, заведени както от страната, по този начин и от строителя, а към този момент изтеклите периоди за довеждане докрай на градежа са удължени с още три години.

„ Всеки път, когато съм идвал аз или е идвал министър председателят или някой различен, ни се споделяше, че в края на годината мостът ще бъде пуснат в употреба. След това дейностите бяха други “, съобщи предходната година министърът на превоза Сорин Гриндяну при една от следващите си инспекции на градежа.

Заради неспазените периоди Асоциацията Про Инфраструктура, най-важната асоциация за наблюдаване на транспортните планове, дефинира в края на предходната година моста при Браила като „ неуспеха на годината “ що се отнася до огромните инфраструктурни планове на Румъния, оповестява изданието Еконмедия.

Все отново работата по моста продължи да напредва и в средата на март тази година Националната компания за администрация на пътната инфраструктура, която е възложител на плана, заяви, че градежът на моста е приключен на 93 %, а на свързващите пътища – на 60 %.

В края на март започнаха дейностите по полагане на асфалтовата настилка, като сега пътните платна са асфалтирани и в двете направления на придвижване. Предстоят тестванията за резистентност и завършване на всички елементи на моста. Паралелно строителят работи и по построяването на свързващите пътища, които са нужни за действието му. Ако пътищата за достъп не са подготвени, приключеният мост над Дунав би останал за известно време единствено „ един музей навън “, разяснява Хотнюз.

Румънските медии постоянно назовават висящия мост при Браила „ Голдън Гейт на Румъния “ или „ Голдън Гейт над Дунава “. Дължината на моста е 1974 метра, от които 1120 метра е централният отвор, плюс два странични отвора от 489 метра на брега към Браила и 364 метра към брега на Тулча. За съпоставяне, известният мост „ Голдън Гейт “ в Сан Франциско е дълъг 1970 метра, а централният му отвор е 1280 метра, означават локалните издания.

Двете кули на моста при Браила доближават височина 192 метра и са най-високите уреди в Румъния, като се изключат комините и антените. „ В момента на завършването ще бъде третият по величина мост в Европа от позиция на централния отвор и дължината “, показва Националната компания за администрация на пътната инфраструктура.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР