Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник вечерта,

...
Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник вечерта,
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка


Румънският министър председател Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник вечерта, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на международните организации.

До нова политическа рецесия в северната ни съседка се стига едвам 7 месеца, откакто Тудосе пое властта в страната и единствено два месеца, откакто държавното управление му оцеля при избор на съмнение.

Ситуацията в Румъния се влощи преди месеци, а няколко пъти хиляди жители излизаха на митинги против ръководството.

" Тръгвам си с вдигната глава ", е споделил Михай Тудосе на излизане от съвещанието на управлението на социалдемократите.

Тудосе подава оставка поради вътрешнопартиен спор с Ливиу Драгня - водач на Социалдемократическата партия.

Конфликтът стана публично притежание предходната седмица. Тогава Тудосе прикани вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я упрекна, че го е лъгала. Тя отхвърли да се отдръпна. Дан е близка съюзничка на Драгня, авторитетния партиен водач, напомня " Асошиейтед прес ".

Михай Тудосе изгуби политическата поддръжка на водачите на своята Социалдемократическа партия. Това е вторият министър председател на Румъния, отхвърлен от поста от партията си, освен това няма и година след избирането му. Същата орис имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта откакто Народното събрание му гласоподава съмнение по самодейност на ръководещата групировка.

Румънският министър председател този път е взел решението за оставка самичък по време на съвещание довечера на управлението на Социалдемократическата партия, оповестява Ройтерс.

Според източник на организацията, участвал на сбирката, партийното управлението с огромно болшинство снело поддръжката за Тудосе и той подал оставка. Временно изпълняващ длъжността министър председател ще е Паул Станеску, който в този момент е заместител министър председател.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР