Румънският премиер Марчел Чолаку се срещна с президента на Република

...
Румънският премиер Марчел Чолаку се срещна с президента на Република
Коментари Харесай

Румъния подкрепя Молдова да се присъедини към инициативата Три морета

Румънският министър председател Марчел Чолаку се срещна с президента на Република Молдова Мая Санду в Букурещ. Разговорите им предшестват срещата на върха на самодейността “Три морета ”, която ще бъде открита по-късно през днешния ден в румънската столица, оповестиха от държавната пресслужба.

“Румъния твърдо поддържа настояването на Кишинев да се причисли към този формат на съдействие, който има за цел, наред с други неща, да разпознава съответни способи за ангажиране на Република Молдова и Украйна в планове, ориентирани към повишение на степента на взаимосвързаност в областите на енергетиката, превоза и цифровите технологии от района “, е подчертал по време на срещата Марчел Чолаку. Той е удостоверил политическата и техническа поддръжка за интеграцията на Република Молдова в Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

“В този миг е приоритет да се вземе решение по отношение на започването на договаряния за присъединение в границите на Европейски Съюз през декември “, е декларирал Чолаку.

Румънският министър председател е уведомил, че неотдавна страната му е превела първия транш в размер на 10 милиона евро за финансиране на някои предпочитани планове, въз основа на съглашението сред държавните управления на двете страни за осъществяването на програмата за безплатна техническа и финансова помощ в размер на 100 милиона евро. Средствата от този първи транш са били ориентирани за закупуване на микробуси за учебен превоз и за инфраструктурни и локални планове (водоснабдяване, канализация и др.).

Молдовската президентка Мая Санду е благодарила на Румъния за поддръжката, оказана на Молдова в сегашния подтекст на сигурност, провокиран от експанзията на Русия против Украйна. Тя е подчертала значимостта на продължаването на съдействието, изключително в енергийния бранш, с оглед наближаващия зимен сезон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР