Румънският министър-председател Михай Тудосе подаде оставка, след като изгуби доверието

...
Румънският министър-председател Михай Тудосе подаде оставка, след като изгуби доверието
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка

Румънският министър-председател Михай Тудосе подаде оставка, откакто изгуби доверието на ръководещата социалдемократическа партия, заяви Ройтерс.

Премиерският пост ще бъде изпълняван краткотрайно от Паул Станеску. Тудосе ръководи Румъния едвам половин година. Той бе министър на стопанската система в кабинета на своя предходник Сорин Гриндяну и зае мястото му в края на юни предходната година, откакто Гриндяну и партията му не можаха да се спогодят за смекчаването на антикорупционното законодателство.

Отношенията сред Тудосе и водача на Социалдемократическата партия – Ливиу Драгня, също бяха напрегнати, което пролича в отстраняването на трима министри, приближенви на Драгня, през октомври.

Михай Тудосе изясни решението си с отвращение да внася разединение в ръководещата Социалдемократическа партия.

„Те ме издигнаха, те ме и смъкнаха, поемам отговорността за дейностите си и не скърбя за нищо„, изясни Тудосе, откакто управлението на социалдемократите сне доверието си от него.

Тудосе подава оставка поради спор с водача на социалдемократите Ливиу Драгня, който няма право да стане министър председател поради влезнала в действие условна присъда за изборни измами. Конфликтът стана публично притежание предходната седмица. Тогава Тудосе прикани вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я упрекна, че го е лъгала. Дан, която е непосредствен съдружник на Драгня, отхвърли да се отдръпна, показва Асошиейтед прес.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР