Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че Румъния е

...
Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че Румъния е
Коментари Харесай

Румъния иска от ЕК удължаване на ограниченията за внос на зърно от Украйна

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу съобщи, че Румъния е поискала от Европейската комисия удължение на рестриктивните мерки за вноса на зърно от Украйна до края на тази година, включването на два нови продукта в листата, както и оказване на поддръжка на румънските фермери с 30 евро на звук за износа на зърно, оповестява телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че към този момент е подписал съглашение с други четири страни членки на Европейски Съюз, наранени от войната на границата на Румъния, надлежно България, Унгария, Полша и Словакия, за удължение на рестриктивните мерки до 31 декември 2023 година

" Подписахме във Варшава съглашение, с което всичките пет страни, наранени от войната, желаят удължение на рестриктивните мерки върху вноса на зърно от Украйна до края на годината, а това към този момент се проучва от Европейския съвет. В момента в Брюксел е интервал на почивка, само че съм уверен, че от 28 август ще се възобновят срещите и тези незабавни проблеми за фермерите ще бъдат сложени на масата. Следващата седмица ще имам още веднъж видеоконференция с моите сътрудници от петте страни, на която ще бъдат разисквани тези тематики ", уточни министърът. 

Според него Европейската комисия няма причини да не удължи рестриктивните мерки за вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и след датата 15 септември, изключително откакто украинският министър на земеделието е удостоверил, че Румъния не е пазар за реализация на украинското зърно.

Барбу сподели също, че е изискал от Европейска комисия отпущането на помощ за румънските фермери от 30 евро на звук за износа на зърно от Румъния.

" Знаем, че пристанище Констанца е много натоварено, а разноските за превоз на румънските фермери набъбнаха в действителност доста. Затова поискахме от еврокомисаря в това число отпущането на поддръжка от 30 евро на звук зърно за износа на зърно от Румъния, като се има поради нарастването на транспортните разноски за румънските фермери ", съобщи министърът.

Той добави, че ще насочи още веднъж това искане и по време на съвета на министрите на 17 и 18 септември. " Смятам, че имаме право като страна да дадем на румънските фермери тази помощ, при изискване че близо 70 % от преноса на зърно от Украйна се реалокира на територията на Румъния ", изясни той.

Не на последно място той акцентира, че се проучва допълнението на листата на продуктите, за които важат рестриктивните мерки за импорт от Украйна, с още два продукта - мед и олио. 

" Разговарях с българския министър на земеделието и се разисква в работните групи на Комисията допълнението на този лист, а за Румъния приказваме за олио и мед, т.е. още два продукта. Разбира се, Румъния е самодостатъчна във връзка с меда и олиото и мисля, че продуктите, идващи от Украйна, би трябвало да бъдат предопределени за страни, които не са самодостатъчни. Изключително значимо е да се разшири този лист с артикули, тъй че румънските фермери и производители да не бъдат наранени ", сподели още Барбу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР