Румънски тираджия получи условна присъда за трафик на 41 мигранти

...
Румънски тираджия получи условна присъда за трафик на 41 мигранти
Коментари Харесай

Осъдиха условно румънски тираджия за трафик на 41 бежанци през ГКПП Кулата

Румънски камионджия получи условна присъда за трафик на 41 мигранти през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата. Районният съд в Петрич даде на Р. Г. 1 година условно с 3-годишен изпитателен период и санкция от 10 хиляди лева

На 2 март т. година той опитал да преведе през Граничен контролно-пропусквателен пункт – Промахон-Кулата 34-ма възрастни и 7 деца от Сирия, Ирак и Палестина в товарен камион, само че нашите гранични управляващи заловили бежанците в каросерията.

При разпитите румънеца признал виновността си. Обяснил, че на 21 февруари влезнал в България от Румъния през Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе Дунав мост с товарен автомобил, а вечерта напуснал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата/Промахон. Дестинацията му била Атина, където трябвало да натовари стока и да извърши противоположен курс до Румъния. В гръцката столица прокиснал няколко дни, като по това време се срещнал с неустановено лице, което му предложило против възнаграждение да преведе през границата на страната непознати жители от Близкия Изток – дами, мъже и деца. Условието било заплащането да стане в Румъния. Подмамен от опцията да завоюва спомагателни средства, камионджията се съгласил.

След като натоварил стока за Румъния, спрял на няколко разнообразни места в Атина, откъдето се качвали бежанците. Дръпвал брезента в страни от дясно до кабината след което се прибирал в камиона. Мигрантите дошли с таксита до уговореното място и се качвали в камиона, без да виждат водача. Така, на 2 март към 10 часа камионджията минал граничния пункт, само че на българска територия в региона на ГКПП-Кулата бил отклонен за инспекция с рентген. След това при физическа инспекция се открило, че в полуремаркето са скрити чужденците.

Пред съда румънецът признал виновността си и изразил страдание. Съдът му даде условната присъда и санкцията. Товарният камион обаче не иззет в интерес на страната, тъй като се води на компания, а притежателят й не е знаел, че с него ще се извърши закононарушение.Сподели Приятел
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР