Румънската нефтена и газова група OMV Petrom, контролирана мажоритарно от

...
Румънската нефтена и газова група OMV Petrom, контролирана мажоритарно от
Коментари Харесай

Още газ в Черно море: OMV ще разработва ново румънско находище

Румънската нефтена и газова група OMV Petrom, следена мажоритарно от австрийската OMV, е взела дефинитивно капиталово решение да създава дълго чакания черноморски дълбоководен газов план Neptun Deep. Компанията ще работи по плана взаимно с държавния производител на газ Romgaz, като чака първият газ от него до 2027 година

Развитието на плана ще коства 4 милиарда евро, които ще бъдат разпределени сред двете компании, а разноските ще се вършат най-много в интервала 2024 – 2026 година

Към момента се допуска, че Neptun Deep разполага с към 100 милиарда кубични метра газ, който ще бъде разграничен поравно сред двамата сътрудници.

Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в Европейски Съюз и чист експортьор, укрепвайки сигурността на доставките ”, се споделя в прессъобщение на OMV Petrom.



Очаква се планът да способства за 50% нарастване на оперативната облага на компанията през 2030 година

Като „ нова, изменяща играта глава за румънския енергиен бранш “, дефинира новиата основният изпълнителен шеф на компанията Кристина Верчере.

За да дам образец за размера на плана: прогнозното произвеждане на природен газ е еквивалентно на 30 пъти настоящото годишно търсене от 4 300 000 семейства. Това е и огромна стъпка напред за нашата Стратегия 2030, която има за цел да поддържа енергийния преход в Румъния и в района “.

Дълбокият блок Neptun в Черно море е с повърхност от 7500 квадратни километра и се намира на към 160 километра от брега, във води с дълбочина сред 100 и 1000 метра.
OMV откри големи находища на петрол и газ в Южна Румъния
От 2008 година проучвателните действия в периметъра на Neptun Deep включват две акции за 3D сеизмично приемане и две стратегии за проучвателни сондажи. Първото изобретение на природен газ беше направено през 2012 година Общите разноски за изследване и оценка досега възлизат на повече от 1.5 милиарда евро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР