Румънската кухня е повлияна от много кулинарни влияния, тъй като

...
Румънската кухня е повлияна от много кулинарни влияния, тъй като
Коментари Харесай

Лесни ястия от Румънската Кухня

Румънската кухня е повлияна от доста кулинарни въздействия, защото Румъния е била римска провинция, а по-късно върху културата й кулинарията й са влияли турците и французите.

В основата на румънските ястия са зеленчуци и царевица.

Един от най-употребяваните артикули в румънската кухня е мамалигата, въз основата на която се подготвят разнообразни ястия благодарение на добавки, от нея се вършат пудинги и предястия.

За приготвянето на мамалига са нужни 400 грама царевично брашно, 900 мл вода, 60 грама масло, сол на усет. Брашното се пресява, една трета се изсипва във врящата солена вода, кипва се и по-късно се прибавят останалите две трети. Вари се половин час, като непрекъснато се разбърква от средата към стените на съда.

Готовността на мамалигата се дефинира, като се топне телче за разтрошаване на яйца в мамалигата и дръжката му бързо се завърти сред двете длани. След това се изважда и в случай че по телчето няма полепнала царевична каша, мамалигата е подготвена.

Преди да извадите мамалигата, отделете я от стените на съда с лъжица, натопена във вода, оставете още малко на огъня, по-късно няколко пъти друснете съда и обърнете мамалигата върху дъска. Разрежете на порции, сервирайте с масло, сирене, сметана или прясно мляко.

Много известен и елементарен за подготвяне е бульонът с картофени топчета. Необходими артикули: 1 литър бульон, 1 яйце, 20 грама брашно, 20 грама масло, черен пипер и сол на усет, 4-5 междинни картофа, брашно за паниране.

Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват. Маслото се затопля леко, прибавя се яйцето, брашното и подправките и се смесват с картофите до тесто.

От това тесто се оформят дребни топчета, панират се в брашно, сваряват се в солена вода за към осем минути и се отцеждат. Сервират се в дълбоки чинии и се заливат с доста топъл бульон.

 Лесни ястия от Румънската Кухня

Вкусно и хранително ядене, елементарно за подготвяне, е месото по тимишоарски. Необходими са 1 кг телешко или говеждо месо, 100 мл олио, 4 глави лук, 100 грама пушена сланина, 1 кг картофи, 1 литър вода или месен бульон, червен и черен пипер, ким и сол на усет.

Месото се срязва леко тук-там и в разрезите се напъхват късчета сланина. Запържва се в олиото от двете страни, прибавя се нарязаният на едро лук и се пържи на доста слаб огън към двадесет минути.

Залива се с бульон или с топла вода, прибавят се подправките без кима, задушава се към половин час. След това се прибавя кимът и се задушава още петнадесет минути.

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в солена вода. Готовото месо се нарязва на части, полива се със соса от задушаването и се сервира с варени картофи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР