Румънската държава се ангажира да продаде 20% от въглищния и

...
Румънската държава се ангажира да продаде 20% от въглищния и
Коментари Харесай

Румъния се отказва от въглищата до 2029 г., инвестира 3,94 млрд. евро в енергетиката

Румънската страна се ангажира да продаде 20% от въглищния и енергиен комплекс CE Oltenia (CEO) до края на 2026 година, според проекта за преструктуриране, утвърден от Европейската комисия в края на януари и оповестен на 2 май.

В същото време, съгласно проекта, на компанията ще бъде позволено да употребява въглища за произвеждане на електрическа енергия до края на 2029 година, в случай че пазарните условия го изискват, заяви Bursa.ro.

На 20 декември 2020 година Румъния уведоми Европейската комисия за проекта за преструктуриране на сдружението, през февруари 2021 година Комисията стартира следствие по този въпрос, а на 26 януари 2022 година проектът беше утвърден.

Планът изисква вложения на стойност 3,94 милиарда евро до 2026 година, от които съвсем 2,66 милиарда евро са държавна помощ, а 1,28 милиарда евро е приносът на изпълнителния орган, финансиращите банки (включително Европейската банка за възобновяване и развиване ЕБВР) и вложителите в капиталовите планове на енергийната компания.

Основните ограничения за преструктуриране включват последователното прекратяване на потреблението на въглища, отделянето на централата в Крайова в настрана юридическо сдружение (което по-късно ще се слее с общинско дружество), понижаване на личния състав, реализиране на оперативно съвършенство и дейно ръководство, цифровизация и отвод от неосновни активи.

Дружеството обмисля главно построяването на газови централи с смесен цикъл с мощ 1325 MW (готови през 2026 г.) и фотоволтаични централи с мощ 735 MW (готови през 2024 г.), които да заменят актуалните мощности, работещи с въглища (лигнитни). Инвестициите в тези нови мощности възлизат на към 1,52 милиарда евро.

Финансирането по линия на Фонда за рационализация (европейски безплатни средства) е 50% за газовите мощности и 70% за фотоволтаичните мощности. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР