Румъния влиза в търсенето на газ в българския блок Хан

...
Румъния влиза в търсенето на газ в българския блок Хан
Коментари Харесай

Румъния влиза в търсенето на газ в българския Хан Аспарух

Румъния влиза в търсенето на газ в българския блок " Хан Аспарух " стана ясно в сряда. До развръзката се стигна откакто австрийско-румънската компания " ОМВ Петром " заяви, че е закупила акциите на „ ОМВ Офшор България “, която до момента държи 42.86% от " Хан Аспарух ". На процедура, в резултат от договорката Румъния влиза в собствеността на българския блок, тъй като северната ни съседка е миноритарен притежател в " ОМВ Петром ".

След като през юни тази година испанската компания " Репсол " се отдръпна от изследванията в блока " Хан Аспарух ", българските регулатори утвърдиха нейният дял от 30% да бъде поделен сред останалите двама сътрудници - " Тотал " и " ОМВ Офшор България ". Сега след приключването на договорката, румънската " ОМВ Петром " към този момент държи 42.86% дял, а френската " Тотал " - 57.14%.

" Това придобиване е значима стъпка в тактиката ни за разширение на дейностите ни по изследване и рандеман в района. ОМВ работи в Черно море повече от четири десетилетия като оператор и е натрупала скъп опит в дълбоководните действия в прилежащия блок “Нептун “ в Румъния ", показва Петер Цайлингер, член на изпълнителния ръб на " ОМВ Петром " в известие до медиите.

Реално, " ОМВ Петром " работи по търсенето на петрол и газ в " Нептун " дружно с американската „ Ексон Мобил “. Компанията също по този начин добива петрол и газ в блока " Истрия " - плитките води, като създаденото количество там покрива към 17% от потреблението в Румъния.

Както Mediapool писа на 7 ноември 2018 година консорциумът сред френската " Тотал ", австрийската " ОМВ " и испанската " Репсол " разгласи, че стартира да прави трети сондаж на територията на евентуалното находище на петрол и газ в блока Хан Аспарух " в дълбоките води на Черно море. Сондажът бе наименуван " Мелник-1 “ и се извърши в изключителната икономическа зона на България в Черно море на почти 107 км източно от Варна и 153 км от Бургас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР