Румъния спира от днес полетите на останалите й военни изтребители

...
Румъния спира от днес полетите на останалите й военни изтребители
Коментари Харесай

Румъния прекратява полетите на МиГ-21, забързва закупуването на F-16

Румъния стопира от през днешния ден полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 " Лансър " заради " доста високия % на катастрофи " и ще форсира плануваната покупка на използвани изтребители F-16 от Норвегия, съобщи организация " Ройтерс ", като се базира на Министерството на защитата.

Този ход не е обвързван с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, показва организацията.

Военното ведомство заяви, че Румъния ще продължи да лети с дребния си флот от изтребители F-16, добити от Португалия. Съюзнически страни също по този начин са изпратили изтребители в Румъния за задачи по засилена въздушна полиция в границите на напъните на НАТО за укрепване на Източния фланг, изключително след нахлуването на Русия в Украйна, припомня Ройтерс.

Румъния закупи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 година, като работи за последователно унищожаване на своите МиГ-ове от комунистическо време. Министерството на защитата разгласи, че ще форсира процеса на закупуване на спомагателни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще обезпечи на страната две спомагателни въздушни ескадрили.

" Лансър " е най-високата точка в развиването на платформата МиГ-21, като вграждането на съвременна авионика и ред други системи е дело на израелски инженери. У нас последният създаван в Съюз на съветските социалистически републики модел - МиГ-21 бис, хвърча до 2015 година По време на последния полет, на борда на една от машините е тогавашният командващ на Военновъздушни сили и сегашен президент ген. Румен Радев.

Наличните запаси на самолетите от трите ескадрили подсигуряват употреба от най-малко 10 години и ще образуват временен въздушен капацитет за изтребители от пето потомство F-35, уточни министерството.

Последният случай с МиГ-21 стана при започване на март, когато патрулиращ аероплан се разруши и водачът почина. Седем бойци, които бяха изпратени на издирвателно-спасителна задача с хеликоптер, също починаха при обособена злополука.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР