Румъния се превръща във важен център на енергийния пазар както

...
Румъния се превръща във важен център на енергийния пазар както
Коментари Харесай

Румъния иска да бъде център на енергийния пазар

" Румъния се трансформира във значим център на енергийния пазар както във връзка с електрическата енергия, по този начин и на природния газ “, съобщи румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску, откакто в събота държавните управления на Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния подписаха в Букурещ Споразумение за стратегическо партньорство в региона на производството и преноса на зелена сила.

Споразумението е обвързвано с осъществяването на план за създаване на подводен кабел за транспорт на електрическа енергия от възобновими източници сред Румъния и Азербайджан, през Грузия и Черно море, а по-късно към Унгария и останалата част от Европа.

Според румънския министър на енергетиката съглашението е първа стъпка към диверсифициране на източниците на доставка на електрическа енергия и газ.

Четирите страни, подписали документа, имат интерес да укрепят националната и районна енергийна сигурност и съгласуваност в Черноморския басейн, да диверсифицират източниците на доставка и, употребявайки капацитета за произвеждане на сила от възобновими източници в Каспийския район, да усилят каузи на силата от възобновими източници в националния си енергиен микс.

Кога ще бъде подготвен подводният кабел и какви са параметрите му? 

Проектът за подводен електрически кабел в Черно море е част от енергийните съглашения сред Европейския съюз и Азербайджан, а също по този начин е водещ план за Грузия като част от тактиката на Европейски Съюз „ Глобален портал “ (Global Gateway).

Предпроектното изследване за кабела сега е в ход и би трябвало да завърши през септември 2023 година, осведоми в. „ Адевърул “.

В първичната си настройка кабелът ще бъде приключен за шест години, ще доближи до Румъния и ще бъде с дължина 1195 км, от които 1100 км под вода и 95 км на сушата. Капацитетът му ще бъде 1000 мегавата.

Предварителните калкулации демонстрират, че общата инвестиция, нужна за построяването на подводния кабел, може да надвиши два милиарда евро, а стартирането в употреба да стане най-рано през 2029 година, оповестява профилираният уебсайт profit.ro.

След като бъде приключен, подводният кабел ще подтиква районната търговия с електрическа енергия, ще усили опциите за експорт на страните производителки на електрическа енергия и ще укрепи енергийната сигурност в Европа и района на Южен Кавказ, показва „ Адевърул “.

Връзка с БРУА

Подводният електрически кабел в Черно море ще бъде обвързван с различен кабел, построен на румънска територия, който прави връзка сред Черно море и Унгария. 

" Румъния възнамерява да пусне в употреба кабел за транспорт на зелена електрическа енергия по маршрута Тузла - Подишор, а по-късно и по коридора на газопровода БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия), с цел да обезпечи връзката от източната до западната част на Румъния ", съобщи министърът на енергетиката Вирджил Попеску в събота след подписването на съглашението.

Газопроводът БРУА (BRUA) е планиран да придвижва 4,5 милиарда кубически метра газ от Азербайджан към Австрия, преминавайки през Гърция, България, Румъния и Унгария. 

" Румъния се трансформира във значим център на енергийния пазар както във връзка с електрическата енергия, по този начин и на природния газ. Заедно с нашите сътрудници ще развиваме вложенията в нашата страна и по този метод ще подсигуряваме енергийната сигурност и самостоятелност на Румъния и на района ", съобщи Вирджил Попеску, представен от „ Евениментул зилей “. По думите му посредством районното съдействие Румъния ще може да диверсифицира източниците си на енергийни доставки.

Подводният електрически кабел ще бъде подсилен с оптичен, с цел да обезпечи цифрова съгласуваност сред Европейски Съюз и Централна Азия

Според грузинския метафоричен и систематичен оператор GSE подводният кабел през Черно море ще разреши на страните от Южен Кавказ и на Румъния да се възползват от разширените благоприятни условия за износ-внос и търговия с електрическа енергия. „ Изпълнението му ще способства за подсилване на енергийната сигурност в Европа и Южен Кавказ, като подсигурява опцията за консолидиране на нови мощности за произвеждане на сила от възобновими източници ", показва грузинският оператор GSE.

Грузинците получиха финансиране от Световната банка, с цел да стартират предпроектното изследване, и подписаха контракт с италианска консултантска компания в региона на енергийното инженерство - CESI SpA, осведоми в. „ Либертатя “.

Подводният електрически кабел ще бъде подсилен с оптичен кабел, с цел да се развие цифровата съгласуваност сред Европейския съюз и Централна Азия, показва вестникът.

Кабелът ще обезпечи транспорт на електрическа енергия и за Молдова, Западните Балкани и Украйна

Споразумението сред държавните управления на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в региона на производството и преноса на сила ще свърже двата бряга на Черно море и ще обезпечи транспорт на електричество към Молдова, Западните Балкани и Украйна, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която участва на подписването на съглашението, съобщи Аджерпрес.

„ От започването на войната на Русия (в Украйна) ние сме решили да изоставим съветските изкопаеми горива и да диверсифицираме разновидностите си към надеждни сътрудници в енергийната сфера като тези, които участват на тази маса “, сподели Фон дер Лайен и добави, че това е обвързвано освен с „ новата геополитическа обстановка, само че и със основаването на бъдеще с чисти, налични и безвредни енергийни запаси “.

Фон дер Лайен акцентира, че планът ще донесе обилни изгоди на Грузия, която посредством него може да се трансформира в електроенергиен хъб и да се интегрира в енергийния пазар на Европейски Съюз. Председателката на Европейска комисия означи също, че кабелът може да обезпечи транспорт на електричество към Молдова и Западните Балкани, както и до Украйна, където да способства за възобновяване на украинската енергийна система и на цялата страна.

Румънският президент Клаус Йоханис, който също участва на церемонията по сключване, дефинира съглашението като „ извънредно значим " и " упорит " документ, който ще способства съществено за укрепването на европейската енергийна сигурност и за съдействието в района. " Предвид настоящия подтекст на сигурност, свързан от военната експанзия против Украйна, би трябвало да си сътрудничим по-добре и да проявим повече взаимност, с цел да се оправим с актуалните спънки. Това съглашение обезпечава рамка за дълготрайно съдействие сред нашите страни в редица доста значими области ", съобщи румънският държавен глава, представен от Хотнюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР