Румъния планира да купи най-новото поколение изтребители F-35 на Lockheed

...
Румъния планира да купи най-новото поколение изтребители F-35 на Lockheed
Коментари Харесай

Румъния също хвърли око на супер изтребителите F-35

Румъния възнамерява да купи най-новото потомство изтребители F-35 на Lockheed Martin като част от програмата за рационализация на своите военновъздушните сили.

" Новите видове самолети, интегрирани в армията, изключително самолетите F-16, разрешават високоефективно осъществяване на всички характерни задачи. Процесът на рационализация на Военновъздушни сили няма да спре дотук, защото имаме намерение да закупим най-модерните самолети F-35 ", заяви президентът Клаус Йоханис по време на посещаване във военновъздушна база.

По думите му Румъния е решена да развива и модернизира военните си качества в сходство с уговорките, поети в границите на НАТО и ще продължи да отделя минимум 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита.



F-35 Lightning са едноместни многоцелеви бойни самолети, подобаващи за всевъзможни атмосферни условия. Това дава опция да се употребяват както за въздушно предимство, по този начин и за нападателни задачи. Модерната им стелт технология ги прави невидими за вражеските радари, а самите те разполагат с усъвършенствана радарна система от последно потомство.

В момента страната разполага със 17 бойни самолета F-16, купени от Португалия и Норвегия. Те би трябвало да заменят старите съветски самолети МиГ-21 на румънските Военновъздушни сили и се чака да устоят минимум 7 до 10 години. Букурещ възнамерява да образува още две ескадрили, като за задачата счита да купи още 32 използвани самолета F-16 от Норвегия за към 454 млн. евро.

Изтребителите от ново потомство F-35 най-вероятно ще влязат в употреба едвам след 2030 година

Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, възнамерява да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 година за повишение на отбранителните си качества.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР