Румъния няма да забранява едностранно вноса на украинско зърно и

...
Румъния няма да забранява едностранно вноса на украинско зърно и
Коментари Харесай

Румъния се отказа да забранява вноса на украинско зърно

Румъния няма да не разрешава едностранно вноса на украинско зърно и  да наложи ограничения за подкрепяне на фермерите от Централна и Източна Европа. Това съобщи министърът на земеделието Петре Дая, представен от " Ройтерс ".

Той обаче посочи, че все пак Румъния и Украйна ще се съветват всяка седмица по отношение на предстоящите размери на зърно в опит вносът да бъде стеснен.

Румъния е единствената от петте централно- и източноевропейски страни, която не е забранила вноса на украинско зърно. Тя обаче стегна контрола на граничните контролно-пропускателни пунктове.

" Мисля, че е належащо да изчакаме да забележим какво ще реши Комисията и по-късно ще се срещнем още веднъж, с цел да установим дълготрайни правила, защото Румъния и Украйна са огромни страни производители на зърно ", уточни Дая след среща с украинския си сътрудник Микола Солски в Букурещ.
 Румъния също мисли за възбрана на украинското зърно
Румъния също мисли за възбрана на украинското зърно

Още един крах за Киев

От своя страна Солски удостовери, че е явно, че актуалната обстановка изисква " бързи решения ".

Разбираме, че тези решения би трябвало да са комфортни за румънските фермери и изчакваме Европейската комисия, изясни той.

Тъй черноморските ѝ пристанища бяха блокирани, а след това лимитирани от съветската инвазия, Украйна беше принудена да откри различни направления за транспорт на своите селскостопански артикули.

Милиони тонове зърно и маслодайни семена, по-евтини от създадените в Европейския съюз и освободени от митнически такси, се озоваха в прилежащи страни и предизвикаха деформиране на търсенето и цените на локалните артикули.
 Европейска комисия дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в случай че пускат зърно от Украйна
Европейска комисия дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в случай че пускат зърно от Украйна

Валдис Домбровскис е безапелационен, че едностранно подхванатите ограничения са противозаконни

В сряда Европейската комисия съобщи, че по отношение на пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и рапицата, ще компенсира локалните фермери и ще разреши вноса на зърно от Украйна в петте страни единствено в случай че то е предопределено за експорт към други страни членки на Европейски Съюз или останалата част от света.

Тази мярка, при изискване че отдръпват едностранните си забрани за импорт, ще бъде в действие до края на юни.

Въпреки това петте страни чакат Европейска комисия да разшири листата с артикули, тъй че той да обхване също мляко, птиче месо и мед.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР