Румъния има едно от най-ниските нива на свободни работни места

...
Румъния има едно от най-ниските нива на свободни работни места
Коментари Харесай

В Румъния нивото на свободни работни места намалява

Румъния има едно от най-ниските равнища на свободни работни места измежду страните-членки на Европейския съюз. Броят на незаетите работни места понижава, макар изказванията за рецесия на работната мощ в страната, евентуално заради рекордното количество задгранични служащи. Впечатляващият стопански напредък, който Румъния претърпява през последните няколко години, оказва все по-голям напън върху работодателите да намерят квалифицирани служащи, с цел да разширят бизнеса си.

Последните публични данни демонстрират, че Румъния не претърпява рецесия на работната мощ. Процентът на свободните работни места в страната се е намалил с 0.2 процентни пункта по отношение на миналата година през второто тримесечие на 2019 година до 1.1%, което е седмият най-нисък % измежду държавите-членки на Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат. Експертите показват, че икономическият напредък в Румъния се забавя и понижава основаването на работни места, макар по-високите заплати.

"Със забавянето на основаването на работни места и лимитираното фискално пространство за поддържане на темпото на повишение на заплатите, чакаме растежът на заплатите да се облекчи малко. Натискът върху заплатите евентуално ще остане нараснал и може да се ускори от изборния календар ", означиха анализаторите на ING в неотдавнашен отчет. Но същински дефицит на работна ръка сега се следи в Европейски Съюз от напредналите стопански системи със комплицирани структури и високи заплати. Сред държавите-членки на Европейски Съюз най-високи равнища на свободни работни места през второ тримесечие са регистрирани в Чешката република - 6.2%, Белгия и Холандия - 3.4%, Германия - 3.3%, Латвия - 3.2% и Австрия - 3%, сподели Евростат.

В Румъния, тази наклонност за спад на равнището на свободни работни места може да бъде обвързвана с рекордното наемане на задгранични служащи в страната през тази година. Румънското държавно управление неотдавна усили квотите за задгранични служащи отвън Европейски Съюз през 2019 година с 50% до 30 000 разрешителни за работа, защото има по-голямо търсене от локалните компании, които настояват, че са наранени от рецесията на работната мощ. Най-много поръчки за задгранични чиновници в Румъния има в предприятията, които се борят с дефицита на работна мощ в секторите строителство, хотелиерство и логистика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР