Руколата представлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо от месец май до

...
Руколата представлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо от месец май до
Коментари Харесай

Руколата - вкусна и полезна

Руколата съставлява многогодишно тревисто растение, цъфтящо от месец май до юли. У нас се внася от страните Германия и Холандия, като все по-често се отглежда и на родна почва.

Руколата е прелестна опция на познатите ни салати с домати и краставици. Тя има присъщ усет, който в никакъв случай не може да бъде комплициран. Смята се за мощен афродизиак.

В състава на руколата се открива серният гликозид гликонастурцин. Той отделя етерично масло близо до синапеното, което е доста потребно. Съдържа още витамините А, С и К, минералите калций, калий, магнезий, фосфор и натрий, както и органична киселина.

 Салата с Рукола

Съществуват данни за потреблението на рукола още преди хиляди години. Тя се употребила като отхрачващо средство при хронични бронхити, както и за лекуване на скорбут. В Древен Рим растението било една от най-предпочитаните първични материали за зелена салата, както и мощно тознизиращо средство.

Консумацията на рукола способства естествената обмяна на веществата. Съставките ѝ покачват хемоглобина и борят затлъстяването.

Като лекарство с нея се лекуват всевъзможни възпаления на пикочните пътища, кожни обриви, болести на щитовидната жлеза, скрофулоза и анемия. Освен това, извлекът от растението редуцира кръвната захар в организма.

 Паста с Рукола

Когато избирате рукола, тя би трябвало наложително да е прясна. Листата би трябвало да са свежи и чупливи. Салатата предстои на предпазване в хладилника до няколко дни в отделението за плодове и зеленчуци.

Когато се влага в салата, това би трябвало да става директно преди консумация, защото след нарязването растението бързо губи своите хранителни и вкусови качества.

Зелената салата рукола се комбинира прелестно с марули, каперси, пиньоли, ризото, фасул, варени картофи, извара, пармезан.

Овкусява се прелестно с балсамов оцет и зехтин и се употребява на мястото на босилека. Семена от ракуола, смесени с луковици от орхидеи, кедрови ядки или шамфъстък пък са мощен афродизиак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР