Руал Амундсен се задвижва от газов двигател и електричествоХибридният кораб

...
Руал Амундсен се задвижва от газов двигател и електричествоХибридният кораб
Коментари Харесай

Първи круизен кораб с батерии отплава за Арктика

„ Руал Амундсен ” се задвижва от газов мотор и електричество

Хибридният транспортен съд „ Руал Амундсен ” ще отплава от Тромсьо тази седмица към Арктика (снимка: Hurtigruten)

Първият в света круизен транспортен съд, отчасти задвижван от акумулатори, ще излезе от Северна Норвегия на своето първо пътешестване, съобщи в понеделник операторът на круиза Hurtigruten, представен от Ройтерс. Хибридният круизен транспортен съд „ Руал Амундсен ” може да вземе на борда 500 пасажери и е планиран да плава при сурови климатични условия.

Корабът е наименуван на името на норвежки полярен откривател, който управлява първата експедиция през Северозападния проход в интервала 1903-1906 година и първи доближава Южния полюс през 1911 година „ Руал Амундсен ” потегля от Тромсьо тази седмица и ще премине Северозападния проход, преди да се насочи на юг към Антарктика през октомври.

Докато моторите работят основно на морски газ, батерийният пакет на кораба му разрешава да работи единствено на акумулатори за към 45 до 60 минути при идеални условия, разяснява изпълнителният шеф на Hurtigruten – Даниел Скелдам.

Според изчисленията на компанията, батерийният пакет ще понижи разхода на гориво и ще спести към 20% от излъчванията на въглероден диоксид, в съпоставяне със сюжета, при който корабът работи единствено на морски газ.

Корабът е планиран да минава на акумулатори, когато не се нуждае от цялата мощност на моторите, и назад, като по този начин доста понижава излъчванията, без съществуване на зарядни станции, споделя Скелдам.

На борда на „ Руал Амундсен ” (снимка: Hurtigruten)

Hurtigruten, която ръководи живописни круизни линии по фиордите на Норвегия и в Арктика, е въодушевена от хибридните фериботи, както и от възходящия парк от електрически коли, сподели той. Технологията за задвижване на кораби с акумулатори е в зародиш и се употребява за по-къси трасета, защото малко пристанища обезпечават станции за зареждане.

„ Очакваме батериите да бъдат значима част от корабоплаването през идващите години. Но, несъмнено, не чакаме нашите кораби да работят единствено с акумулатори, тъй като корабът може да плава до 18-20 дни в региони, където няма точки за зареждане ”, реалист е Скелдам.

Hurtigruten се надява инфраструктурата по обичайните крайбрежни направления на Норвегия да се усъвършенства. В момента зареждането на батериите се прави единствено в Берген, втория по величина град в страната.

Бъдещето на батериите за по-големи кораби зависи и от способността на доставчиците да създават по-леки и по-мощни системи. „ Очакваме гражданска война в технологията на батериите за корабите, чакаме батериите да бъдат по-леки, по-ефективни и сме отделили в допълнение пространство за инсталиране на повече акумулатори ”, споделя Скелдам.

Компанията е поръчала и втори хибриден круизен транспортен съд, който ще бъде доставен по-късно тази година и ще има батерия с два пъти по-голям потенциал от тази на „ Руал Амундсен ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР