РС Македония предприема изпреварващ удар. Те сега се оплакват на

...
РС Македония предприема изпреварващ удар. Те сега се оплакват на
Коментари Харесай

Виктор Стоянов, Фондация Македония“: Има забранителни списъци за недопускане на българи в РСМ

РС Македония подхваща изпреварващ удар. Те в този момент се оплакват на Съединени американски щати от България. Министърът на правосъдието им така нарушава Договора за добросъседство. Показват ни, че не желаят да вървим напред другарски, а да водиме война.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Виктор Стоянов от Фондация " Македония ".

Правителството там не може да обеди опозицията, че трябва те също да гласоподават измененията в Конституцията. Това е преговорната рамка, няма тичане оттова. Така се получава, че управляващите искат да подклаждат омразата към България. Това носи гласове на последващи избори. Такова е държанието на обществото. Те си сътвориха този свят в последните 30 година и продължават да живеят в него. Но това не е европейският свят и не е пътят за интеграция на РСМ.

 
Аргументите, които държавното ръководство на РСМ изнесе на идващия ден след като не позволиха Андрей Ковачев са, че той не признавал европейския език и просвета. Трябва да кажа, че ние сме признали първи в света македонската страна. Да настояват, че ние не признаваме езика им не е приятелско държание. Забранителни описи за допускане на българи в РСМ има, и това също не е приятелско държание. Опитваме се с нашите дейности да подкрепим интеграцията в Европейски Съюз на РСМ и за признателност получаваме това.
Аз също съм в тези забранителни описи. Устно ми е казано до 1 август, само че допускам, че ще продължи това. Разбрах това на 31 юли предходната година. Има заповед от централно равнище, единствено това видях, нямаше други документи.

България вече алармира европейските институции за тези описи, да забележим какво ще създадат те.

Не знам какъв брой са българите в тях, но очевидно не са малко. И все са хора, които са активни по сближаването на двата народа. Не мисля, че е нужно да разказвам какъв брой е направила нашата организация за тази цел.

 
Прокуратурата им също повдига обвинявания против тези същите жители, които желаят да сближат двата народа. От страна на Европейската комисия също се наблюдават сериозни разминавания сред правото на ЕС и правото в РСМ.
Има проблем и с нашето законодателство по придобиването на българско поданство. Сега им се изисква остарял документ, автентичен, който доказва български генезис. Повечето от тях са заличени, с цел да не бъдат убити околните им в Югославия. Има такива единствено на хората, които са били близки до властта. И сега единствено те получават българско поданство, а те имат фамилна обремененост за това, че не харесват България. Именно поради това съгласно мен законът би трябвало да бъде изменен.

Българската политика би трябвало да бъде напълно самодейна към РСМ. Трябва да търсим метод да подпомогнем тази част от обществото там, без значение българи или македонци, които желаят другарство с България и евроинтеграция. 

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР