Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е

...
Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е
Коментари Харесай

Вадят на търг розовия кралски диамант Мазарен

Розовият елмаз Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде препоръчан на обичайните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, заяви " Кристис " в сряда.
 
" Легендарния розов елмаз от 19 карата е неповторим очевидец на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с " краля - слънце " Луи XIV ", изясни президентът на " Кристис " за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изказване.
 
" Le Grand Mazarin ", a pink diamond once set in the crowns of French kings and emperors, to go on auction in Geneva
— AFP news agency (@AFP)

За първи път диамантът е разказан в листата измежду благосъстоянията на кардинал Мадзарини , италиански посланик и политик, който ръководи във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен.
 
Преди да почине през 1661 година кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV дружно с други свои известни диаманти. След това розовият елмаз остава за 225 години измежду бижутата на короната, в това число и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон декор Дервие . В момента е благосъстоятелност на частен колекционер, чието име не се разкрива.
 
$9M Le Grand Mazarin: to auction off Louis XIV, Napoleon diamond
— Bilyonaryo (@bilyonaryo_ph)

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия , ще бъде препоръчан за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се чака да варира сред 6 и 9 млн. $ (от 5,1 до 7,7 млн. евро), съгласно прогнозите на " Кристис ". " Голяма чест е да го представим на пазара, защото той е бил продаден на търг преди 130 години ", сподели Раул Кадахия - шеф на отдела за бижута в аукционната къща. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР