Розмаринът е една от най-обичаните подправки във всяка кухня. Негова

...
Розмаринът е една от най-обичаните подправки във всяка кухня. Негова
Коментари Харесай

Розмаринът - естествен тоник за мозъка и нервната система

Розмаринът е една от най-обичаните подправки във всяка кухня. Негова татковина са топлите земи на Средиземноморието, където пораства като дълголетен вечнозелен шубрак. Продава се като прясна билка, сушена фалшификация, а изключително известно е и маслото от розмарин.

Розмаринът се употребява за готвене и за медикаменти от епохи. Ето какви са изгодите от розмарина и по какъв начин той може да помогне за вашето здраве:

За памет и централизация

Розмаринът от дълго време е употребен в националната медицина за по-добра памет. Още в Древна Гърция учениците са поставяли стръкове розмарин в косите си, до момента в който учат. Използва се и в ароматерапията, с цел да помогне при централизация. 750 мг розмарин, разперен в доматен сок, ще усъвършенства паметта както при здрави, по този начин и при по-възрастни хора.

Срещу стрес

Розмаринът се употребява и в ароматерапията за облекчение на стрес. Комбинацията от розмарин и други масла намалява равнищата на кортизола и по този метод понижава тревогата. Сашета с етерично масло от розмарин и лавандула се употребяват за облекчение на напрежението при възпитаници и студенти преди значими изпити. Може да бъдат поставени торбички с розмарин под възглавницата, на която се спи.

 изгоди от розмарин

Против косопад

Розмаринът е обвързван с растежа на косата в доста култури. Има доказателства, че използването на композиция от масло от розмарин, лавандула, мащерка и кедрово дърво върху скалпа може да помогне против косопад и да форсира растежа на косата. Маслото от розмарин подтиква космените фоликули, в резултат на което косата става по-жизнена и блестяща. Особено дейно е маслото когато се втрива в сектори, които са почнали да оплешивяват.

Срещу неприятно храносмилане и други стомашни проблеми

В средиземноморските региони употребяват листата на розмарина при стомашно разстройство, газове и проблеми с храносмилането. Методът е бил утвърден от немската комисия, която изследва сигурността и ефикасността на билките.

Против болки и мускулни болежки

Приемът на композиция от розмарин, хмел и олеанолова киселина може да помогне за облекчение на болката, обвързвана с артрит. Доказано деяние има и при менструални болки и главоболие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР