Роувърът Пърсивиърънснаправи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от

...
Роувърът Пърсивиърънснаправи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от
Коментари Харесай

Роувърът "Пърсивиърънс" направи първите си стъпки на Марс

Роувърът " Пърсивиърънс " направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, мина общо шест метра и половина на нейната повърхнина, оповестява Българска телеграфна агенция.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина обратно. Роувърът е минал общо 6,5 метра за 33 минути. Целта е била да се ревизира дали системата действа вярно.

Давайки на заден ход, роувърът е снимал личните си следи по повърхността на Марс. От НАСА показаха удовлетворение от сполучливото начало на задачата.

Според плановете роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). " Пърсивиърънс " е пет пъти по-бърз от " Кюриосити " ( " Любопитство " ) - другият уред на НАСА, който към момента е деен на повърхността на Червената планета.

Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро, където учените считат, че преди 3,5 милиарда години е имало надълбоко езеро. Целта на " Пърсивиърънс " е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята.

" Пърсивиърънс " към този момент изпрати повече от 7000 фотоси от Червената планета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР