“Роспотребнадзор съобщи за шест случая на заразяване на руснаци с

...
“Роспотребнадзор съобщи за шест случая на заразяване на руснаци с
Коментари Харесай

Опасна смесица. Как възникна “руският вариант на коронавируса”

“Роспотребнадзор ” заяви за шест случая на заразяване на руснаци с нов вид на ковид. Все още няма публично означение. Това е хибрид от варианти " делта " с " омикрон ", разпознат до момента единствено в Русия. За характерностите на " съветския делтакрон " - в материала.

Вирусна рекомбинация

Хибридни или, както споделят биолозите, рекомбинантни вируси се образуват, когато два разнообразни варианта на патоген по едно и също време навлязат в една и съща клетка гостоприемник. При репликация вирусното поколение най-вероятно ще получи гените и на двамата " родители ".

На молекулярно равнище наподобява по този начин. Ензимът, който синтезира РНК, не я копира като цяло по време на репликацията, а в обособени сектори. В същото време той е податлив да минава от една матрица към друга. Ако има няколко тясно свързани вирусни генома в клетката едновременно, ензимът може да се заблуди и да зашие елементи от друга РНК в една верига.

Появата на рекомбинантни разновидности е естествено събитие, което е доста публикувано измежду РНК вирусите, които включват КОВИД-19. Някои учени считат, че самият той се е образувал вследствие на смесването на няколко зоонозни патогени. Неговият нуклеокапсид - " тялото " на патогена, който съдържа нагънатата РНК - е същият като този на коронавирусите на прилепите. И рецептор-свързващият домен, част от шипа, който непосредствено взаимодейства с ACE2 рецептора, когато навлезе в човешка клетка, има фрагменти, присъщи за панголиновите коронавируси. Следователно не е изненадващо, че след прекосяването към хора КОВИД-19 продължи да се трансформира.

От семейство Делтакрон

Рекомбинацията е различен, наред с мутагенезата, механизъм на еволюцията на вируса. Хибридите трансформират патогена по-бързо от последователното струпване на разновидности. Вече са разпознати десетки рекомбинантни разновидности на КОВИД-19.

Леонтиос Кострикис, професор по молекулярна вирусология в университета на Кипър, разгласи първия подобен хибрид, “Делтакрон”, на 8 януари тази година. По думите му в 25 проби от биоматериал, взети от 11 приети в болница и 14 амбулаторни пациенти с КОВИД-19, са разкрили ковид с разновидности както на варианта делта, по този начин и на омикрон. По-късно обаче тази информация не беше доказана. Оказа се, че смесването е резултат от замърсяване на тестът.

Въпреки това опцията за хибридни форми на ковид се разисква през цялото време на пандемията. Така през февруари Алексей Аграновски, професор в катедрата по вирусология към Биологическия факултет на Московския държавен университет, в изявление означи, че „ омикрон “, „ делта “ и други варианти на едно място – „ това е не е добър коктейл. "

" Нещо ново може да излезе от тях. Вероятността за това събитие е толкоз по-висока, колкото повече заболели хора има измежду населението”, съобщи той.

В началото на юли вирусолози от Института по грип " Смородинцев " в Санкт Петербург записаха първия хибрид на “Омикрон” и “Делта” в Русия. За разлика от кипърския, той е напълно действителен. В генетичната му поредност началото и краят са от " делта ", а междинният и “шипов” протеин са от " омикрон ".

Новата версия незабавно беше наречена " съветският Делтакрон ". Изследователите считат, че той в действителност произлиза от Русия, защото към момента не е открит на никое място другаде. Сега хибридът е доказан в шест проби, пет от които идват от Санкт Петербург и една от Москва.

Особености на " съветския " вирус

Структурата на шиповия протеин, от който зависи проникването в клетките, е на практика същата при делтакрон. Затова специалисти допускат, че този вид е по-скоро „ омикрон “. Тоест, мощно инфектиран, само че не толкоз тежък, колкото " делта ".

Всъщност всички пациенти с " Делтакрон " са минали заболяването в лека форма. Не се постанова хоспитализация, а признаците не се разграничават от нормалния вариант омикрон - болки в гърлото и главата, пресипнал глас, суха кашлица, кихане, уязвимост, лека температура, неприятно храносмилане.

В същото време учените не бързат с окончателните изводи. Все отново в " делтакрон " има и част от делта варианта - рекордьор по тежки случаи.

По един или различен метод, съгласно специалистите, хибридът надали плъзне необятно в Русия.

„ Вариантът се отнася за недоминиращи линии на КОВИД -19 и сега не оказва доста въздействие върху епидемиологичната обстановка нито в Санкт Петербург, нито в Москва. Епидемиологичната конюнктура в тези градове е сходна на обстановката в цялата страна и се характеризира с интензивно разпространяване на подварианти на COVID-19 BA.4 /BA.5 с преобладаване на BA.5 в състава на варианта “, се споделя в формалното известие на “Роспотребнадзор.”

Без изпускане на момента

Рекомбинантните вируси се възпроизвеждат бързо и заобикалят имунната система по-ефективно, само че като цяло са по-малко жизнеспособни от истинските варианти. Същото е и с мутагенезата - колкото повече разновидности, толкоз по-заразни, само че самата болест се минава по-леко, няма време да се популяризира в долните елементи на дихателната система.

Има хибридни разновидности и скрити рискове. Първо, инфектираните хора постоянно не престават да заразяват другите, без даже да знаят, че са заболели. Второ, рекомбинантите са по-успешни в избягването на антитела, тъй че имунизациите против тях са неефективни.

Но най-големият проблем е, че има риск от " супер вид ". Ако хибридът наследи най-лошите качества и от двата " наставнически " варианта, той ще бъде по едно и също време по-заразен и по-тежък. Така че биолозите наблюдават от близко новите смесени форми.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР