„Роскосмос” и Китайската национална космическа администрация търсят партньори за създаване

...
„Роскосмос” и Китайската национална космическа администрация търсят партньори за създаване
Коментари Харесай

Китай ще изстреля междупланетна станция към Луната през 2024 г.

„ Роскосмос” и Китайската национална галактическа администрация търсят сътрудници за основаване на научна лунна станция.

Безпилотната задача за проучване на Луната „ Чанъе-6” ще събира проби от локална почва. Китай ще изстреля автоматизираната междупланетна станция „ Чанъе-6” като част от безпилотна задача за проучване на Луната през 2024 година Това заяви на конференция ръководителят на Китайския център за лунни проучвания към Държавната администрация по отбранителни науки, технологии и индустрия на Китайската национална република Ху Хао, който дава отговор за провеждането на задачата. Очаква се „ Чанъе-6” да бъде снабдена с съоръжение от Русия, Франция, Швеция и Италия.

Освен това, както се отбелязва в китайско-руското изказване, „ Роскосмос” и Китайската национална галактическа администрация (КНКА) търсят интернационалните сътрудници за основаването на Международната научна лунна станция (MНЛС)

МНЛС е пробен проучвателен комплекс на повърхността и в орбитата на естествения сателит на Земята. Пекин и Москва възнамеряват станцията да има опция за дълготрайна безпилотна употреба с вероятност за човешко наличие. Задачите на „ Чанъе-6” са " автоматизирано да събира лунни почвени проби за повсеместен разбор и изследване ", сподели Ху Хао.

През декември 2020 година капсулата на китайската сонда „ Чанъе-5” сполучливо се завърна на Земята. Устройството беше пуснато на 24 ноември предходната година, кацна на забележимата страна на Луната и събра пръст в продължение на два дни благодарение на сондажно устройство и манипулатор.

През 2014 година Китай стана третата страна след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, която изстреля галактически транспортен съд с опция за връщане на Луната. Безпилотният транспортен съд облетя естествения сателит на Земята осем дни, изминавайки разстояние от 840 хиляди километра, и кацна на територията на самостоятелния район Вътрешна Монголия в северната част на КНР. Изстрелването на галактическия транспортен съд беше подготовка за третия и финален стадий от китайската стратегия за проучване на Луната. Тази задача беше предоставена на модулите „ Чанъе-5” и „ Чанъе-6”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР