Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и стабилност на доставките

...
Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и стабилност на доставките
Коментари Харесай

Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и стабилност на доставките на газ

Росен Христов: Постигнали сме цялостна диверсификация и непоклатимост на доставките на газ. Смело мога да кажа, че сме постигнали цялостна диверсификация и ще има непоклатимост на
доставките на природен газ.
Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Тази заран “ на bTV. Коментарът му е във връзка подписването на съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа в Турция. Церемонията се състоя в Министерския съвет на 3 януари.
За пръв път от години,
след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна огромно съдействие. Това на процедура се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, уточни през днешния ден Христов. По думите му договарянията са били интензивни, като последните условия са били финализирани на
24 и 25 декември в Истанбул.
Сделката в действителност е огромна и е от огромно значение за България, защото всички знаете, че проблемите с доставка на газ не са свързани с доставките на газ, а с неналичието на инфраструктура, уточни енергийният министър.

Той добави, че цените на природния газ би трябвало
да намалеят още през февруари.
Трябва да усетим незабавно резултата и от договорката с Турция, защото още февруари започваме да разтоварваме танкери там. Имаме опция да договаряме спомагателни доставки на по-ниски цени с доставчиците, защото имаме обезпечени терминали за разтоварване, разяснява Христов.
Договорът е за 13 години,
като от идната година имаме да разтоварваме по 14 танкера на година. Тази година е директна и имаме по-малък потенциал, само че задоволителен, с цел да осигурим всичките си доставки, сподели министърът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР