Ромската народна приказка Добрият ром в читанката за трети клас

...
Ромската народна приказка Добрият ром в читанката за трети клас
Коментари Харесай

Фейсбук цензура за пловдивчанка заради коментар към Добрият ром

Ромската национална приказка " Добрият ром " в читанката за трети клас на издателство " Просвета " скара родители във Facebook. Издателството разясни, че читанката дава отговор на образователната стратегия на МОН и е утвърдена от комисия, измежду която имало представители даже от Българска академия на науките. Много родители обаче показаха възмущението си.

Творбата споделя за ром, който отива в гората да сече дърва, намира гърне с жълтици, само че не го взима. Трябва ли или не би трябвало децата да учат ромския фолклор в учебно заведение? 

Ивелина е майка на третокласник в Пловдив. Именно нейната обява поставя началото на дебата в обществената мрежа. Само 15 минути по-късно обаче обявата й бива свалена. 

Използвала е език на омразата, дават отговор ѝ от Facebook. Въпреки това, мнението ѝ споделят доста други. За националната приказка се оказа, че не знаят даже самите роми. Екип на Bulgaria ON AIR посети една от столичните махали.

Според Ивелина казусът се вижда в самото начало на приказката. Тя твърди, че е заложено разделяне със самото заглавие. Ценностите в ромската приказка били лъжливи, безапелационна е пловдивската майка. Докато това стане, детето на Ивелина няма да посещава часовете, в които се учи за ромския фолклор. Тя споделя, че е афектирана на страната.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР