Романът Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в дългия списък на

...
Романът Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в дългия списък на
Коментари Харесай

Георги Господинов стана първият български писател, номиниран за „Букър“

Романът „ Времеубежище “ на Георги Господинов влезе в дългия лист на номинациите за най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба. Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за интернационален „ Букър “.

Журито на тазгодишното издание на оценката е с ръководител носителката на „ Гонкур ” Лейла Слимани. Победителят ще стане прочут на 23 май на специфична вечеря в Лондон.

„ Наградената творба би трябвало да е произведение, което приказва освен на нашето време, само че и такава, която ще издържи тестването на времето и ще стане част от пантеона на огромната литература “, пишат уредниците на оценката.

Наградата „ Букър ” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс.

През 2005 година стартира да се връчва и интернационалният „ Букър ” единствено за книги в превод. Първият притежател е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели премията в годината, в която получава „ Нобел “. С тази номинация Георги Господинов се подрежда до други номинирани създатели през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други.

Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата – победител.

Номинацията за интернационален „ Букър “ е следващото самопризнание за Георги Господинов и романа „ Времеубежище “. „ Ню Йоркър “, „ Гардиън “ и „ Файненшъл Таймс “ го оповестиха за една от книгите на 2022 година. Рецензии се появиха в „ Таймс “, „ Ню Йорк Таймс “, „ Уолстрийт Джърнъл “. Романът донесе и първата премия „ Премио Стрега Еуропео ”, получена от публицист от Източна Европа.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР