Rolex Monte-Carlo Masters, полуфиналГригор Димитров – Алехандро Давидович Фокина 4-6,

...
Rolex Monte-Carlo Masters, полуфиналГригор Димитров – Алехандро Давидович Фокина 4-6,
Коментари Харесай

Димитров отстъпи пред Давидович Фокина след трисетов трилър


Rolex Monte-Carlo Masters, полуфинал

Григор Димитров – Алехандро Давидович Фокина 4-6, 7-6(2), 3-6

Григор Димитров завърши присъединяване си на Мастърс шампионата в Монте Карло след проваляне от международния №46 Алехандро Давидович Фокина на полуфиналите. Изходът от дуела елементарно можеше да бъде друг, защото българинът водеше с пробив в заключителния сет, само че в последна сметка позволи поврат. Така испанският тенисист записа втора поредна победа над състезател от Топ 30 и ще играе на дебютния си ATP край.

Негов конкурент в борбата за купата в Княжеството ще бъде спечелилият от конфликта сред Александър Зверев и Стефанос Циципас.

Ахилесовата пета на Димитров в днешния конфликт бе сервисът. Българинът записа по-малко асове (2-3) и направи повече двойни неточности (6-3), като в това време записва едвам 53% вкаран първи сервис и завоюва 64% от точките си на първи начален удар. Световният №29 оползотвори едвам три от десетте точки за пробив, до които доближи (30%), до момента в който Давидович Фокина бе съвсем безукорен по този съставен елемент, реализирайки пет от шест (83%).

Давидович Фокина завоюва жребия и избра да посреща. Димитров сподели съмнения на първи сервис, само че все пак завоюва подаването си и излезе напред в резултата. В последното разиграване шансът бе на страната на българина, откакто рикошет в мрежата заблуди неговия конкурент и направи топката неспасяема. Световният №46 обаче сподели, че сервисът ще е едно от главните му оръжия в днешния конфликт и възвърне равенството след гейм на 15.

В третия гейм Давидович Фокина опита да направи разиграванията по-дълги и разчиташе съществена на бекхенда си. Тази тактичност се оказа сполучлива и испанецът стигна до първия брейкпойнт в мача, който бе осъществен след двойна неточност на Димитров и по този метод роденият в Малага тенисист реализира поврат за 2-1.

След почивката Давидович Фокина позволи две поредни неточности, само че бързо преоткри положителния си темп. Форхендът на испанеца още веднъж затрудни съществено Димитров, а в последното разиграване в гейма международният №46 изненада първата ни ракета с доста прецизна къса топка и това му разреши да затвърди брейка и да усили преднината си. Впоследствие обаче Димитров върна интригата, като на два пъти хвана съперника си неопитен с офанзива „сервис-мрежа“ и редуцира пасива си до 3-2.

В шестия гейм и двамата съперници демонстрираха признаци на раздразнителност, допускайки непредизвикани неточности. Димитров стигна до 40-40, само че форхендът на Давидович Фокина още веднъж го измъкна от сложната обстановка и той още веднъж не позволи брейк. Веднага по-късно обаче Димитров показва доста добър сервис и изигра най-силния си гейм от началото на мача, като се възползва от някои грешки в играта на испанеца и направи резултата 4-3.

Първата ни ракета предприе по-дефанзивен метод, очаквайки възможни неточности на Давидович Фокина. В началото този метод бе сполучлив и българинът поведе с 30-0. Серията му обаче завърши с непредизвикана неточност, след което испанският тенисист пласира втория си ас в мача. Давидович Фокина излезе напред откакто завоюва дълго разиграване, пласирайки отличен форхенд по диагонала, а след това бекхендът съобщи Димитров и международният №46 се приближи на гейм от спечелването на сета.

При идващото си подаване българинът бе доста по-агресивен на сервис и съумя да изненада съперника си, записвайки гейм на нула за 5-4. Димитров показва доста положително придвижване по корта, което му оказа помощ да навакса пасив от 0-30 в десетия гейм, само че по-късно позволи две поредни неточности при опит за по този начин с бекхенд и това разреши на Давидович Фокина да завоюва откриващия сет с 6-4.

Началният гейм на втората част изобилстваше от дълги разигравания от главната линия, в които по-големият опит да Димитров му оказа помощ да откри пролуки в отбраната на испанеца и да излезе напред в резултата. Първата ни ракета се приспособява към сервиса на своя конкурент, като в това време пласира няколко доста прецизни бекхенда по диагонала, като по този метод съумя да осъществя първия си пробив в мача и да усили преднината си на 2-0.

Българинът бе на път да направи задатъка си още по-сериозен, само че при 40-40 в третия гейм позволи двойна и непредизвикана неточност, което разреши на Давидович Фокина да върне интригата, пробивайки за 2-1. Бекхендът на Димитров на няколко пъти затрудни съществени неговия конкурент, само че испанецът сподели доста солидна игра в отбрана и това му оказа помощ да затвърди брейка и да възвърне равенството.

Първата ни ракета още веднъж стартира да демонстрира съмнения на първи сервис, като в това време непредизвиканите му неточности зачестиха. Давидович Фокина се възползва оптимално от това и стигна до втори следващ пробив, осъществявайки цялостен поврат за 3-2.

Испанецът продължи да увлича Димитров в дълги разигравания, множеството от които завършваха с неточности на българина и по този метод удължи серията си от следващи извоювани геймове на четири. Първата ни ракета обаче съумя да преоткрие формата, която показва при започване на сета, и с няколко доста положителни офанзиви при мрежата съумя да понижи резултата на 4-3.

Радостта на Димитров обаче не търпя дълго, защото Давидович Фокина още веднъж стартира да нападна доста търпеливо от главната линия. Световният №29 не откри отговор за тази тактичност на испанеца и той направи сериозна крачка към успеха, повеждайки с 5-3. Българинът обаче сподели, че няма да се съобщи без борба, и благодарение на няколко доста качествени сервиса съумя още веднъж да сведе изоставането си до един гейм.

Липсата на опит на Давидович Фокина си пролича, като испанецът заигра доста по-агресивно в желанието си да завърши мача допустимо най-бързо. Тази прибързаност беше добре пристигнала за Димитров, който нападна в най-правилните моменти и съумя да върне пробива, изравнявайки резултата в сета. Българинът направи две двойни неточности в единадесетия гейм, само че компенсира с безпощадни офанзиви от главната линия и си върна водачеството при 6-5.

Сервисът и форхендът на Давидович Фокина обаче още веднъж заработиха и той съумя да докара сета до тайбрек. Той изобилстваше от дълги разигравания, в които Димитров сподели доста повече самообладание. Давидович Фокина позволи няколко непредизвикани неточности и това оказа помощ на първата ни ракета да завоюва безапелационно гейма, а дружно с него и втория сет със 7-6(2).

Българинът пропусна два брейкпойнта след несполучливи офанзиви, само че стигна до трети късмет, който бе осъществен след форхенд в навън от страна на Давидович Фокина. Първата ни ракета нанесе нов сериозен удар по упоритостите на своя конкурент, като завоюва подаването си на нула и затвърди брейка.

Третият гейм бе най-дългият и оспорван в мача. Димитров стигна до четири шанса за нов пробив, само че не съумя да осъществя нито един от тях. При първия Давидович Фокина опита да изненада българина със сервис изпод. Той съумя да реагира и да върне топката, само че по-късно се подхлъзна и международният №46 завоюва точката, което обаче му донесе освирквания от страна на феновете. В последна сметка испанецът съумя да надделее след 14 минути игра и да понижи резултата на 2-1.

Това развиване на гейма явно разклати увереността на Димитров, който позволи две следващи непредизвикани неточности и това оказа помощ на Давидович Фокина да пробие и да изравни. Испанецът продължи да играе доста солидно, до момента в който неточностите в играта на първата ни ракета идваха една след друга и това улесни доста родения в Малага тенисист, който затвърди брейка си и реализира поврат за 3-2.

Димитров продължи да позволява неточности, като след една от тях замени няколко думи на всеослушание с Данте Ботини. Българинът още веднъж опита да изпозлва своя слайс, само че това също не проработи и след поредна топка в навън Давидович Фокина усили преднината си, като сходно на втория сет направи серия от четири следващи извоювани гейма.

Възходът на испанеца продължи и той още веднъж се възползва от съмненията в играта на Димитров, натрупвайки удобен задатък от 5-2. Българинът обаче прояви борбеност и редуцира пасива си с няколко доста положителни бекхенда по правата. Давидович Фокина обаче си върна самодейността и стигна до два следващи мачбола. Димитров избави първия, само че по-късно испанецът пласира ас и по този метод оформи крайното 6-4, 6-7(2), 6-3 в своя изгода след 2 часа и 43 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР