Рок легендата Йордан Караджов от група Сигнал ще загуби пенсията

...
Рок легендата Йордан Караджов от група Сигнал ще загуби пенсията
Коментари Харесай

Данчо Караджов губи пенсия от държавата! Кой е той, попитал президентът Плевнелиев за фронтмена на „Сигнал“

Рок легендата Йордан Караджов от група " Сигнал " ще загуби пенсията си в размер на 350 лева след 5 месеца.



" За реализатор, който има награди от фестивала " Златният Орфей ", пенсията е 350 лева Това е нещо като добавка и е за период от три години. Защо единствено за три години, това е тайнственост за мен. Иначе получавам пенсия от 560 лева ", споделя Караджов.
 Рок легендата се усеща ощетен Рок легендата се усеща ощетен


Без добавки от " Орфея " от началото на идната година ще останат още Йорданка Христова, Кирил Маричков, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и други Самата Лили Иванова през 2019-а бе удостоена със специфичната премия-пенсия от страната.

Пенсиите на " Златният Орфей " са по 350 лева за отличени и по 500 лева за носители на Голямата премия. Йорданка Христова получава 500 лева, само че и те ще й бъдат отнети, както се разбра.
 Певецът не разчита на помощ от страната Певецът не разчита на помощ от страната


Според осведомени не е обикновено пенсиите за творчество да са със период, в случай че една от рок легендите на България, вокалът на " Сигнал ", както и останалите икони на българската сцена са се раздавали цялостен живот на сцената.

" Дълбоко се дръзвам просто. Какво друго мога да направя? ", споделя Караджов. Най-интересното е, че с този акт Министерството на културата дава знак на изпълнителите, че след трите години бонуси те ще бъдат забравени.

" Много ми е любопитно персонално на мен за какво по този начин се прави. Или пожизнено да ги дават тези пари, или изобщо да не ги дават " - безапелационен е актьорът.

 Данчо Караджов за турнето на

 Данчо Караджов сподели какво е да си рок звезда в България
 На 71 Данчо Караджов към момента разрушава На 71 Данчо Караджов към момента разрушава


По-важният въпрос е по какъв начин се дефинира период на заплащане за нещо, което хората цялостен живот са правили. " Чудих се, чудих се и стопирах да се чудя. Все отново се намираме в България ", недоволства Данчо.

Певецът сега има участия из цяла България, само че на въпроса може ли да живее с 560 лева пенсия, той споделя, че просто не се живее. Въобще не знае по какъв начин възрастните хора се оправят с такава оскъдна пенсия.

" Слава богу, към момента сме на сцената и съумяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще върша с тези пари. Онези 350 лева, които ще ми ги лишават през идната година, едвам ми стигат за медикаментите, които пия " - споделя вокалът.

По мотив обвиняванията, че не си е внасял осигуровки и здравни в Национален осигурителен институт и по тази причина са го отрязали, Караджов споделя, че постоянно е бил съзнателен поданик.

Парите за българските актьори бяха избрани преди няколко месеца и те са 0,4 % от Брутният вътрешен продукт. Самата просвета генерира към 5 %, само че по тази причина имаше и митинги, които си останаха единствено във въздуха.

" Новият бюджет за просвета е драматичен. Ако беше смешно - да се смеем, но не е. Досега никой не е почукал на вратата ми и да каже: " Йордане, ето ти един комплект струни, подарък от страната ". Според него страната е мащеха за културата, и то от най-тежките мащехи. Като в приказката за Пепеляшка, само че тук било действителност.

" През 2012 година бях утвърден от Министерския съвет за медал " Св. св. Кирил и Методий " и когато трябваше президентът Росен Плевнелиев да каже " да " и да подпише указа, той попита: " Кой е този Йордан Караджов и какво е направил за културата в България? Дотам бяхме " - обобщава Караджов.

Според изпълнителя на " Може би " ситуацията с културата в България е на доста ниско равнище и дълбаем от ден на ден дъното. " Ние, културните дейци, претърпяваме дните си като едни човешки същества и се надяваме на нещо положително. Обиколил съм няколко пъти света и настоявам, че България е неповторимо място като територия. Но останалото е просто без коментар ", разсъждава фронтменът на " Сигнал ".

Половин век на сцена



На 71 години Йордан Караджов към момента е на сцената поради любовта към музиката, с която се занимава още от малко момче.

" След 50 години на сцена хората не престават да ми се радват. Публиката ни е вярна и ние сме й правилни ", благополучен е Караджов.

" Сигнал " издаде нов албум преди няколко месеца по текстове на поета Александър Петров. Самият Петров е създател на емблематични песни като " Бъди какъвто си ", " Любовта, без която не можем ", " Времето е наше " и доста други.

В момента групата е на турне в цяла България по случай 45-годишнината от основаването й и Йордан Караджов е оптимист, че турнето ще бъде повече от сполучливо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР