Родното място на великият посветен Герасим е Ликия, на територията

...
Родното място на великият посветен Герасим е Ликия, на територията
Коментари Харесай

ИМЕН ДЕН – ГЕРАСИМ

Родното място на великият отдаден Герасим е Ликия, на територията на Мала Азия. Рожденото му име, обещано от родителите било Григорий.

Любовта към нашият Създател се зародила в него още в ранна детска възраст. Мечтаейки да служи на Господа, Григорий се отдал на благодетелен живот.

Той избрал да служи в Тивадийската пустиня, намираща се в Египет. Там той приел монашеският чин, под името Герасим.

Обиколил цяла Палестина, светецът избрал за място на работа Йордания. Известно време водил монашески живот.

По-късно Герасим Йордански се включил към „ инфектираните “ с разкол. Но скоро, с помощта на св. Евтимий Велики, подвижникът се покаял и още веднъж се обърнал към благочестивият си живот. Основал манастир с 70 монаси, от които той претендирал прецизно съблюдаване на строгите правила.

Всички тези правила се отнасяли, освен за монасите, само че и за самият духовник, който посочил с живота си на братята образец за отшелнически героизъм. По време на Великия пост светецът изцяло отказвал да приема храна.

Историята с лъва.

Историята с лъва донесла на преподобният международна популярност. Един ден Герасим, до момента в който вървял през пустинята, се натъкнал на тежко ранен лъв. Светецът излекувал хищното животно, като извадил тресчица от лапата му.

След тази благородна постъпка лъвът следвал по-бързите на всички места. Герасим, даже му поверил работата, като му наредил да пази магаре, което носело вода за братята. Но един ден магарето изчезнало. Герасим решил, че лъва е изял магарето.

Един ден преминаващ войник видял това и дал на монасите пари да си купят ново магаре. Сред животните в кервана имало магаре. Като го видял, лъвът сграбчил магарето и го завлякъл назад в манастира. Така светецът научил истината, че лъвът не е отговорен за загубата на животното.

Лъвът живял в манастира до гибелта на монаха. След като душата на стареца напусна тленното му тяло, преданото животно спряло да храни и непрекъснато търсело Герасим. Монасите го завели до гроба на игумена. Скръбта на звяра била толкоз мощна, че сърцето му се пръснало от тъга и починал на гроба на светеца.

За какво оказва помощ преп. Герасим Йордански?

Духовенството на Йорданския манастир споделя доста истории за чудеса, които са ставали посредством молебствия към Свети Герасим. Благодарение на молитвените апели към монаха доста хора били изцелени. Но Герасим Йордански оказва помощ освен по време на заболявания.

Богоугодникът, който е образец за неизменност и примирение, се моли:

– за предоставяне на физическа и морална мощ при попадане в сложни житейски ситуации;

– гуляй търсене посоката на същинския път;

– за помощ при сложен избор.

Монахът, който избавил живота на лъва, подарява специфична настойчивост на животните. Затова доста християни се обръщат към светеца с молби за излекуване на заболели домашни животни.

Вярата и откровените молебствия, отправени към Светията, са способни да правят чудеса, изцяло променяйки живота на човек.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР