Родната армейска авиация и ВВС в понеделник имаха празник -105г.

...
Родната армейска авиация и ВВС в понеделник имаха празник -105г.
Коментари Харесай

Тъжен празник за ВВС, политиците разделени

Родната армейска авиация и Военновъздушни сили в понеделник имаха празник -105г. Това бе мотивът. Въпреки фанфарите и тържествените ритуали, проведени по протокол, аргументи за празнично въодушевление обаче нямаше. Защото през днешния ден и бойната ни авиация, и военно-въздушните ни сили като цяло, са на командно дишане. Ето обстоятелствата.

Сегашната горделивост на Военновъздушни сили, ескадрилата МиГ-29, е нежелано положение. От 15 изтребителя летят доста малко – що се касае за дежурство по линия на “Еър полисинг ” за защита на въздушните ни граници и тренинг под ръба на санитарния най-малко за дежурните водачи. Аналогично е положението и на щурмовата ни авиация/виж вдясно какво споделя командирът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков/. От новите вертолети “Кугар ”, които купихме от Франция, летят по-малко от половината, заради скъпата им поддръжка. От 3 бр. морски вертолети “Пантер ”, също купени от Франция, останаха два, защото загубихме един това лято при трагични условия. “Пантерите ” обаче могат да оперират единствено от брега, защото не могат да кацат във вода, за разлика от МИ-14, които снехме от въоръжение. А повода е елементарна- фрегатите, които имаме на въоръжение нямат вертолетна площадка и няма и да имат, тъй като преоборудването коства ужасно доста пари. Военновъздушни сили обаче не са амо авиация. В момента зенитно-ракетните ни комплекси се броят на пръсти, а преди не беше по този начин, защото имахме компактно покритие в това отношение. На някои от актуалните ни комплекси не е юридически ремонт, откогато са доставени.

Авиацията ни би трябвало да чества, само че пък и днешното й състояни, а освен предишното, би трябвало да дава мотиви за. Само един факт – преди измененията Военновъздушни сили разполагаха с близо единствено 400 бойни самолета, от които Гърция и Турция трепереха. Тогава Военновъздушни сили имаха над 600 машини. Сега единствено бойната ни авиация има едвам към 30 самолета. Всеки може да си направи изводите, само че това е друга тематика.

Освен че е зле, авиацията ни раздели политиците за това по какъв начин би трябвало да се развива и разпали война сред институциите в триъгълника – президентство, държавно управление и парламент. От едната страна на барикадата се строиха кабинетът и депутатите от болшинството, а от другата- президентската институция. Престрелката стартира с анулацията на класираната от служебния кабинет преди всичко оферта на СААБ за “Грипен ” в състезанието за превъоръжаване на Военновъздушни сили с нов изтребител. Не е загадка, че това стана по сигнал на ГЕРБ, който краткотрайната парламентарна комисия, образувана за случая, извърши. Тя анулира състезанието и върна процедурата в изходно състояние. Държавният глава разгласи, че всяко закъснение на плана е съдбовно и ще приземи скоро армейската авиация. Кабинета пък излъчи разнопосочни сигнали. От там оповестиха, че няма такова нещо, че нови изтребители ще има. После пък, че първо са по-важни новите влакове и заплатите за учители и лекари, след това ще се мисли за новите самолети. Сега, след обвиняванията сред двете барикади, облечени в колоритен език, се възцари мъртвило. Дали е същинско или мнимо- следва да забележим. Факт е обаче, че до момента в който институциите се схванат, Военновъздушни сили агонизира.

Президентът Румен Радев:
Модерните ни вертолети не могат да вземат участие в задачи


“Мога да установявам, че все още ние не можем значително да допринесем към европейската защита, тъй като не можем да споделяме с останалите и даже модерните ни вертолети не могат да вземат участие в задачи, тъй като не поддържаме модерните системи. ”. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по време на полемиката за ролята на България в общата европейска защита в ЦВК през вчерашния ден. Според него страната ни тряба да преодолее безапелационното закъснение в организацията на военните ни сили. Неговата позиция е, че обществото би трябвало да има съществено отношение към проблемите на сигурността, която подсигурява сувуренитета ни, защото това не са прищявки на шепа военни, коитго ощетяват останалите. ” Юни месец бе признат европейският фонд за защита. Тук точно е огромният късмет на България – да бъде дейна страна и да покаже водачество и зрялост. Трябва да генерираме качества и да дадем принос в европейската защитата, да бъдем водач и да слагаме проблемите на дневен ред ”, съобщи още президентът.

Премиерът Бойко Борисов:
За призника на авиацията – с огорчение


“Честит празник на българските летци! Темата е такава, че аз я одобрявам с огорчение. Нищо положително не сме постигнали с въоръжаване, превъоръжаване. ”, по този начин стартира изявлението си на конференцията в ЦВК за общата европейска защита министър председателят Бойко Борисов. И продължи: “Тук, за жалост, европейската дипломация търпи укори. Преди няколко месеца даже Макрон беше срещу обща защита. За няколко месеца всички претърпяха трансформация ”. Според него какъв защитителен съюз ще има в случай че изпуснем дипломацията и оставим на военните да го вземат решение. “Преди си ги произвеждахме в България,/ танкове и оръдия- б.р./,какво ни пречи да го вършим още веднъж? Ще създадем съдействие с някоя страна и готово. Това можем да го вършим и с корабите. Как ремонтираме НАТО-вски хеликоптери? Радев го сподели вярно – отиваме в Афганистан и се оказва, че сме купили транспортни хеликоптери и се оказва, че не сме въоръжени, тъй като те нямат нищо ”, обясни министър-председателят. Според него, в случай че считаме, че ще има война и ще се борим в такава, то би трябвало да преориентираме страната в тази тенденция, само че парите няма да стигнат. Ще са нужни доста милиарди. “В Европа един боец да загине е покруса и това е вярното, тъй като сме най-хуманни и ценим човешкия живот. Готови сме да мислим по тематиката, отчитайки всички закани. Ще сменим и целите си, в случай че е належащо. За нас приоритет беше образованието, само че в случай че военните ни убедят, че това е по-важно, ще се съгласим ”, заключи Борисов.

Военният министър
Красимир Каракачанов:
Изоставаме доста в защитата


“Ние изоставаме доста в защитата. Можем ли да приказваме за рационализация без да имаме стимулиран персонален състав? Първите 15 до 20 години в армията се пипаше с мръсни политически ръкавици и това нанесе големи провали. Увеличението на заплатите е стъпка в вярната посока. От тук идва различен въпрос – рационализация или поддръжка? Трябва да поемем ангажимент и да поддържаме, и да модернизираме сегашната техника. Усилията би трябвало да са ориентирани в двете направления. ” Това съобщи през вчерашния ден на полемика в ЦВК военният министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че до момента в който движим плана за рационализация, би трябвало да се движат фрегатите и да извадим капацитета на това, което имаме в този момент. “Трябва да се пипа транспарантно. Обществото обича армията, само че се интересува и от това по какъв начин се изразходват парите. С тези правила би трябвало да вървим към повишение качествата на военните ни сили. ”, сподели още Каракачанов.

Командирът на Военновъздушни сили
ген. Цанко Стойков:
СУ-25 и АН-30 стопират в края на годината


“Самолети като Су 25 и АН 30, в случай че не се подхващат съответни ограничения да бъде удължена летателната им валидност, стопират в края на тази година! Съгласен съм, че това е обвързвано с намиране на запаси, само че пък ние приветстваме самодейността на министъра на защитата за директно договаряне и понижаване на финансовата тежест. ” Това заяви в изявление по Би Ти Ви командирът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков. Според него незабавни са ремонтите на транспортната авиация и на МиГ-29. На въпрос има ли потребност военните специалисти от комисията, която класира изтребителите, да си изчистят имената генералът отговори: “Не одобрявам това мнение. Това, което сме създали като експертиза, дава отговор на спуснатите условия. Заставам изрично зад оценките и разбора в протокола на експертната група. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР