Родителите ще доплащат по-малко за лечение на пулпит и периодонтит

...
Родителите ще доплащат по-малко за лечение на пулпит и периодонтит
Коментари Харесай

С новия анекс: Родителите ще доплащат по-малко при пулпит и периодонтит на децата |

Родителите ще доплащат по-малко за лекуване на пулпит и периодонтит на децата си. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

По думите му това е станало допустимо след договаряния сред съсловната организация и НЗОК и подписването на анекс към Националния рамков контракт за денталните действия 2020-2022 г. Анексът към НРД 2022 бе подписан вчера между Управителния съвет на БЗС и Надзорния съвет на НЗОК и преподписан от министъра на опазването на здравето.

В анекса е указано още, че ще се обезпечи дентално лекуване на здравноосигурени лица с психологични болести под обща упойка и след навършване на 18-годишна възраст, без доплащане от страна на пациента.

Дава се опция всеки доктор по дентална медицина, работещ в лечебно заведение за първична или профилирана извънболнична дентална помощ, отговарящо на условията във връзка с реализирането на общата упойка, да прави дейностите под обща упойка и за здравноосигурено лице на възраст над 18 години с психологични болести в границите на своята подготвеност и съгласно съответния пакет дентални действия, за който е сключил контракт с НЗОК.

Тази смяна цели обезпечаване на опция за осъществяване на дентално лекуване при тази група лица, което е от значително значение за възстановяване и на общото им здравословно положение, допълват от НЗОК.

Заложените със Закона за бюджета на НЗОК средства за дентална помощ за 2022 година са 239 709 800 лева, което е с 24 323 800 лева повече от 2021 година, напомнят от НЗОК. С увеличените средства се обезпечава до 30 на 100 повишение на цените на обособени дентални действия и се подсигурява финансирането на новите действия, което е причина за по-добро качество на предоставяните дентални услуги, допълват от НЗОК.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР